Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Porslinet som blev vild opera

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 19:44.
Kulturklipp video: Designern Klaus Haapaniemis porslin blev vild opera - Spela upp på Arenan

Två unga sopraner iklädda i rött sidentyg, rävöron och svans, kliver upp ur sitt bo i parketten. De ser bekanta ut. Figurerna har klivit fram ur designern Klaus Haapaniemis mytiska, skogsfärgade porslinskärl, Iittalas Taika-serie. Vilken strålande idé att Nationaloperan kopplat ihop design med opera. En internationell succé är att vänta.

På fredagen har Leoš Janáčeks opera Den listiga lilla räven, från 1924, premiär på Nationaloperan. Operan som handlar om människornas och djurens värld, naturens kretslopp och kärlek, har fått en murrig färgskala. Scenen har ornamentlika kulisser och dräkterna är som organiska kostymer i jugendstil.

Kroppsspråket är sensuellt, tack vare den känsliga koreografen Fabian Poscas hand. Han har tillsammans med sin partner, regissören Immo Karaman, skapat ett verk som sjuder av psykoanalytiska undertoner. Nervösa moskiter, förföriska rävar och envisa skalbaggar triggar tittaren.

Drifternas karneval

Den listiga lilla räven är en drifternas karneval, som får oss teknikfrälsta nutidsmänniskor att leva på ett nytt sätt. Det finns en inbygg magi i operan, och regissören tyckte också att idén kom till honom på ett magiskt sätt.
- Jag kände inte Haapaniemi, så jag började leta efter information på nätet, medan jag smuttade på en kopp kaffe. Plötsligt märkte jag att min favoritmugg som jag drack ur var designad av honom! Det var ett magiskt ögonblick.

I operan hamnar räven i människornas värld men har kvar sina instinkter och väljer att återvända till naturen, sitt hem. Ett av operans budskap till oss i dag är att se och uppleva naturen än en gång som vårt hem.

Kulturklipp video: Pia-Maria Lehtola talar om människan och djuret med koreografen Fabian Posca - Spela upp på Arenan

Intuitiv opera

Operachefen Lilli Paasikivi är lycklig över att kunna lyfta fram intuitionens och den emotionella intelligensens betydelse via fabeln.

- Det är fjärde gången vi har ett verk av Leoš Janáček på vår repertoar. Den här operan lämpar sig också för en barnpublik.

Lilli Paasikivi bär en scarf med motiv ur Den listiga lilla räven. Klaus Haapaniemi har designat den och en ny porslinsserie, Tanssi, Dans, med motiv ur operan.

Kulturklipp video: Operachefen Lilli Paasikivi berättar om hur Den listiga lilla räven lär oss emotionell intelligens - Spela upp på Arenan

Artikeln har uppdaterats 22.01.2015 klockan 20.15. Ett Youtube-klipp har tagits bort eftersom det inte var förenligt med Yles journalistiska principer.

Christel Petterssons recension av Den listiga lilla räven

Om koreografin i Den listiga lilla räven

Mer om ämnet på Yle Arenan