Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jemina är tillbaka - lika stor och absurd som livet självt

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2016 09:45.
Tuomas Fränti och Jyrki Karttunen i Jeminan monta elämää
Bildtext Tuomas Fränti och Jyrki Karttunen i Jeminan monta elämää
Bild: Marko Mäkinen

En diva, en busunge, en komedienne… Jeminan monta elämää på Helsinki Dance Company är allt och mycket mer därtill. Jyrki Karttunen gör helt enkelt en fantastisk gestaltning av denna sargade varelse som förmodligen har något av oss alla i sig. På publikens begäran kan hon nu upplevas på HDC ännu några extra gånger.

När Jeminan monta elämää vann pris som årets teaterbragd 2012 motiverades det bland annat med att hon uppdaterar allt det bästa av dansens, teaterns, stand up - komikens och performance - konstens traditioner. Hon sades teckna en intelligent bild av kvinnan som samtidigt är galen och köttslig. Föreställningens berättelser är precis så absurda som livet självt och att de just därför reser sig till någonting som kan delas av alla kön.

Älskvärd flygvärdinna tar emot

Själv missade jag Jemina när hon hade sin urpremiär på Zodiak – danscentret för ny dans, 2012. Jyrki Karttunen var då ännu konstnärlig ledare för Karttunen Kollektiv, som hade skapats 2008. Från 2013 är han konstnärlig ledare för Helsinki Dance Company. Det är nu på publikens begäran som produktionen framförs ytterligare fyra gånger i HDC:s Studio Elsa på Helsingfors Stadsteater.

affisch för Jeminan monta elämää
Bildtext Jyrki Karttunen som Jemina
Bild: Karttunen Kollektiv

Jemina är redan på scen när publiken strömmar in. Med elegant höftförning och utsträckta händer tar hon emot sin publik utstyrd till flygvärdinna. Älskvärt leende lotsar hon oss till våra platser, specialvalda stolar var och en med individuell look. Det är där hennes flirt med oss i publiken börjar, högt ovan molnen.

Jyrki Karttunen som Jemina
Bildtext Jyrki Karttunen som Jemina
Bild: Marko Mäkinen

Och vilken flygfärd det blir!

Jemina tar oss med på en färd från det ena jaget till det andra. Än är hon den lilla flickan, som ser sin lärare, sliten och trött uppmana barnen att gå hem och ladda batterierna, en scen vi väl lite till var mans har sett? Än är hon en glamorös, halsbandssnurrande filmstjärna. Från en Karlsson på taket – parodi tar hon oss in i en simhall, där hon klädd i lockande rosa ”flyr” upp i hopptornet, undan en man, som hon längtar efter att ska komma och ta med henne in i ett underbart liv. Från den plågsamt smärtsamma gestaltningen av hur hennes sexarbetande mor överger henne reser vi vidare till den helt paroxysmframkallande parodin på dansläraren, som med ett raspande head set på huvudet bjuder med oss i sin jazzdansdiscoartade koreografi full av könsanspelningar.

Glida fram på silverbeklädd cat walk

Leken med könsstereotypier är superb. Här gestaltas kvinnan och den transsexuella människan i en hel mängd olika roller. Också mannen får sin släng av sleven, bland annat som en resultatlöst kärlekstiggande och slutligen bara rakt på sak kåtvrålande varelse. Jyrki Karttunen är konstnärligt mångbegåvad. Han sjunger, han dansar, han agerar modell längs med cat walken, han spexar och allt just med den rätta svärtan. Detta är cross over – scenkonst när den är som bäst. Den är både berörande grotesk och manipulerande extatisk.

Själva konceptet till Jemina med koreografin och framförandet är Jyrki Karttunens egen. Texten har han arbetat fram tillsammans med regissören och manusförfattaren Heidi Räsänen. Dräktvariationen som Karoliina Koiso-Kanttila har skapat fram är på kornet. Jeminas klädbyten sker längre bak på scenen ytterst smidigt tillsammans med oss i publiken. Musikern, gitarristen Tuomas Fränti medverkar som en finkänslig kontaktyta för Jemina. När han i slutet överraskande bildar en sorts Dansa med stjärnor - duo i en Quick step tillsammans med Jemina, innebär det klimax inte bara för henne där uppe på scen. Vår gemensamma färd högt som lågt har varit hisnande på verkligt många sätt.

Om möjligt missa inte Jemina som träder fram i Helsingfors Stadsteaters Studio Elsa ännu fredagen den 23, onsdagen den 28 och fredagen den 30 januari 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan