Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tuff vinter för mjölkproducenter

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 13:23.
Yle Åboland videoklipp: Korna gillar mjölkningsmaskinen - Spela upp på Arenan

Hösten och vintern har varit tuff för mjölkproducenterna i Finland. Effekten av Rysslands importstopp har varit kännbar och kompensationerna för inkomstbortfallet räcker inte långt.

Kon Ida gillar mjölkningsroboten.
Bildtext Ida passade på att bli mjölkad på morgonen. Mjölkningsroboten bjuder på kogodis under proceduren.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Yle Åboland hälsade på hos Anette och Sverker Blomberg som har en mjölkgård i Nagu. Blombergs har satsat mycket på sin gård och trivs med jobbet, men den senaste tiden har varit tung för mjölkproducenter.

- Den första prissänkningen kom i september, alltså på den mjölklikviden som betalades ut i oktober. Då sjönk priset med fyra cent per liter producerad mjölk för oss producenter. Så nog var den en märkbar skillnad. Men det är bara att kämpa sig igenom det här och försöka spara där man kan, säger Sverker Blomberg.

Ko mjölkas av robot.
Bildtext Korna kan använda mjölkningsroboten på egen hand då de själva vill.
Bild: Yle/Lotta Sundström

I december blev det klart att finländska mjölkproducenter får EU-stöd för att kompensera inkomstbortfallet till följd av Rysslands importförbud. Summan skulle motsvara inkomstbortfallet för ungefär en månad.

- Det var ju en engångsutbetalning och nu får vi kämpa på med det mjölkpris vi har.

En ett dygn gammal kalv vid namn Milvik.
Bildtext Lilla Milvik är bara ett dygn gammal.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Förutom importstoppet har en del stora affärskedjor nu meddelat att de sänker priset på livsmedel.

- Det är bra att matpriserna är låga så länge det är butikerna som står för mellanskillnaden, så att det inte är våra priser som sjunker på grund av det här, säger Anette Blomberg och fortsätter:

- Men egentligen var det ju inte så många produkter som blev billigare, så det här var väldigt bra marknadsföring för matbutikerna.

När vi i dag köper en liter mjölk i butiken, hur mycket går till producenten?

- Vi får 40 cent per liter och från det måste vi förstås räkna bort alla våra omkostnader. Om då man tänker att en liter kostar runt 1 euro kan man räkna ut skillnaden där, alltså vad vi får och vad som blir på vägen.

Några dagar gammal kalv kikar nyfiket på besökare i ladugården-
Bildtext Manfrid, Manne, eller var det kanske Molgan? I år ska alla kalvars namn börja på bokstaven m. I januari går det bra, men mot slutet av året kan fantasin tryta och kalvarnas namn blir allt mera udda, avslöjar Anette Blomberg.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Stödprogrammen ska göras om i framtiden, exakt hur är dock ännu oklart.

- Man får olika svar beroende på vem man frågar, men de hoppas på att de ska få ordning på allt innan februari månad. Så förhoppningsvis finns det snart ett grundkoncept så man ser vad det går ut på.

- Sista ansökningsdagen är sista april och före det ska varje jordbrukare ha satt sig in i de här nya stödprogrammen och välja de åtgärder som passar för deras respektive gårdar.

Hur ser ni på framtiden?

- Vi skulle inte ha satsat på en ny ladugård om vi inte trodde på framtiden. Så länge det finns människor så behövs det mat. Ibland kommer svackor men då måste man fokusera på att hitta lösningar och ta sig igenom det så gott det går, säger Anette Blomberg.

Ko som snart ska kalva.
Bildtext Kor som strax ska kalva vistas i en egen del av ladugården.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Ryskt importstopp, otillräckliga kompensationer, sjunkande producentpriser och oklarheter kring framtida stödprogram. Vad är ljusglimten i det hela?

- Att man får vara chef över sin egen tid, säger Sverker Blomberg.

- Visst har den här hösten varit tung och visst känns det overkligt att vår lilla gård kan påverkas så här mycket av det världspolitiska läget, säger Anette Blomberg och tillägger:

- Men vi tycker om vad vi gör, för annars skulle vi inte hålla på med det här. Dessutom tycker vi att jordbruk ska finnas kvar.

Radio Vega Åboland: Mjölkbönderna Anette och Sverker Blomberg

Programmet är inte längre tillgängligt