Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Kasper Strömman föreslår nya kommunvapen

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2015 08:04.
Efter Nio: Lögnaktiga kommunvapen - Spela upp på Arenan

Kasper Strömman, även känd som årets grafiker 2013, gästade Efter Nios studio för att föreslå nya kommunvapen. Orsaken är att de gamla vapnen bygger på lögner.

flygbild på kajaneborg
Bildtext Kajaneborg.
två varianter av kajana kommunvapen
Bildtext Kajanas vapen, förr och nu.
Bild: Kasper Strömman

Kasper Strömman, som anser sig vara en sanningsägare, tycker att heraldiken i kommunvapnen borde uppdateras för att motsvara dagens verklighet. Han presenterar nya vapen för Kajana, Karleby och Esbo.

Kajana

Kajanas kommunvapen föreställer Kajaneborg som står mitt i Kajana älv och som började byggas av Karl IX år 1604. Det som vapnet inte visar är att borgen sprängdes i bitar av ryssar på 1700-talet och att borgen i nutid är delvis övertäckt av en stor bro.

Strömman ansåg att kommunvapnets lögnaktiga bild måste uppdateras för att bättre motsvara verkligheten. I hans nya version ser vi en ruin med en bro övanför.

– Ni märker ändå att jag haft snille och smak. Jag har inte ritat in någon ful 1970-tals bro, utan en fin akvedukt i romersk stil, visar Strömman.

Karleby

två varianter av karleby kommunvapen
Bildtext Karlebys vapen, förr och nu.
Bild: Kasper Strömman

Enligt Strömman var det tre gubbar på 1950-talet som formgav de flesta kommunvapnen i Finland. I Karlebys fall ritade gubbarna in en tunna med tjära, som dessutom brinner.

– Det är antagligen karcinogent och farligt. Får man över huvud taget använda tjära i dagens läge?, undrar Strömman.

Eftersom tjäran är en exportsuccé från det förflutna, ville Strömman byta ut tunnan mot en modern container. Men för att bevara något av det gamla valde han att containern också skulle få brinna. En annan detalj i vapnet som byttes ut var kronan. Strömman resonerar att det är mera sannings- och tidsenligt att använda en hamnarbetares hjälm istället för kronan på en kung som aldrig besöker staden.

Esbo

två varianter av esbos kommunvapen
Bildtext Esbos kommunvapen, förr och nu.
Bild: Kasper Strömman
två varianter av esbos kommunvapen
Bildtext Esbos logotyp, förr och och nu.
Bild: Kasper Strömman

Ett tredje vapen som Strömman vill rätta till är Esbo stads. I den finns en hästsko med en krona ovanför. Strömman har inte sett några hästar på sistone i staden och vill lyfta fram det absolut vanligaste färdmedlet i dagens Esbo, nämligen bilen. Strömman bytte således ut hästskon mot en lättmetallfälg. För att inte verka som en helt rutten människa bevarade han kronan ur det gamla vapnet.

Förutom vapen använder sig kommuner också av slogans och logotyper för att marknadsföra sig. Så också i Esbo. Precis som kommunvapnen tycker Strömman att stadens logotyp också är en lögn. Den har ett spiralformat “e” med texterna “Espoo, Esbo”. Strömman bevarade formen, men bytte ut linjen i e-t med avgas från en bil som gasar mot “Espoo” bokstäverna som måste vika undan.

Strömman vill avslutningsvis meddela alla kommunpampar att han gladeligen förverkligar samma uppdatering för de övriga kommunvapnen. Man kan ringa honom när som helst.

Efter Nio om lögn och sanning, måndagen den 26 januari kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan