Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Stimulans för en finsk statsbudget i månaden

Från 2015
Uppdaterad 22.01.2015 20:32.
Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.
Bildtext Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.
Bild: EPA/ARNE DEDERT

Europeiska centralbanken ECB beslöt på torsdagen som väntat om ett massivt stimulanspaket för eurozonen. Banken satte ingen tidsgräns för hur längre programmet ska pågå.

ECB trycker nya pengar och köper med dem upp statsobligationer för totalt 60 miljarder euro i månaden från mars fram till slutet av september 2016 eller längre än så vid behov.

Hösten 2016 kommer därmed cirka 1 100 miljarder nya euro ha skapats. Det är cirka en tiondel av hela eurozonens ekonomi och cirka 20 gånger Finlands statsbudget på 54 miljarder euro.

Centralbankens chef Mario Draghi meddelade om besluten i Frankfurt. Enligt Draghi var alla euroländer inte eniga om att sätta igång programmet nu.

ECB:s chef Mario Draghi meddelar om stimulansåtgärder i Frankfurt.
Bildtext ECB-chefen Mario Draghi i Frankfurt på torsdagen.
Bild: EPA / ARNE DEDERT

Han nämnde inte vilka länder som var emot, men sade att en ”stor majoritet” var för.

Öppet slut

Meningen är att förhindra att eurozonen hamnar in i en spiral av deflation och stagnation, där folk slutar konsumera i väntan på fortsatt nedgående priser.

- Åtgärderna fortsätter hur som helst tills vi kan se en klar justering av inflationen, sade Draghi.

ECB:s inflationsmål är strax under två procent. I december rådde deflation på minus 0,2 procent och under hela 2014 var inflationen 0,4 procent.

Eurons värde gentemot dollarn sjönk genast efter meddelandet, vilket är ett av motiven bakom åtgärderna. En svagare euro gör det lättare för exportörer i eurozonen att exportera till länder utanför.

Samtidigt stärktes aktiekurserna i eurozonen.

Kvantitativa lättnader

Yle Nyheter TV-nytt: Framgångsrik metod i USA - Spela upp på Arenan

Motsvarande stimulansprogram genom att öka penningmängden har de senaste åren genomförts bland annat i USA, Japan och Storbritannien.

Stimulansmetoden brukar i ekonomisk terminologi benämnas ”kvantitativa lättnader”, vilket är en översättning av den engelska termen quantitative easing (QE).

"Centralbanken använder defibrillatorn"