Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen vintervila ombord på Alexandra

Uppdaterad 23.01.2015 10:02.
Båten Alexandra

Det är full rulle ombord på jakten Alexandra i Vålax. Rötskadade delar på fördäck ska bytas ut och kajutan ska få ny ytterpanel.

Båten Alexandra
Bildtext Skarndäcket vid fören förnyas.

Det här betyder långa talkodagar för bygdens skutvänner ombord på det ordentligt inpaketerade fartyget .

– Under ett par veckor jobbar här sådär fyra gubbar med Alexandra, säger skepparen Svante Grönqvist. Bråttom blir det och allt sker med frivilliga krafter.

Båten Alexandra

Förutom det sedvanliga vinterunderhållet är det också dags att ta sig an det rötskadade skarndäcket i fören. En sträcka på 2-3 meter intill relingen har rivits upp.

Dubbel tur

– Vi har haft tur säger, Grönqvist. Spanten (det vill säga ”båtens revben”) är inte rötskadad. Orsaken till att däcket farit illa är att vi har haft för dålig luftcirkulation i förpiken.

– Tur är det också att skeppstimmermannen Lasse Kiiski hade tid för oss och är med och bygger båt. Utan hans hjälp skulle det vara väldigt svårt att få de nya bitarna att sitt rätt.

På plus sidan noterar Svante Grönqvist bokningsläget inför sommaren. Redan nu är många kryssningar bokade. Bland annat Visan Vänners kommer under tio dagar att segla med Alexandra och göra strandhugg mellan Lovisa och Hangö i slutet av juni.