Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Taket läcker på hälsocentral i Kyrkslätt - personalen lider

Från 2015
Uppdaterad 09.08.2016 07:01.
Taket har läckt i hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Hälsocentralen i Kyrkslätt centrum är i dåligt skick. Huset ska rivas, men det tar flera år innan den nya hälsocentralen står klar. Under tiden kämpar personalen med vattenskador och kliande ögon.

Hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Bildtext Hälsocentralen i Kyrkslätt centrum har sett sina bästa dagar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Fyra rum har blivit vattenskadade under vintern. Det har kommit in vatten genom taket, en gång strax före jul och en annan gång i början av januari. Yttertaket har reparerats och i några av rummen har panelerna i innertaket bytts ut.

I ett av rummen som fått vattenskador sitter en läkare som vill vara anonym, men gärna berättar om sina symptom. Hen har fått en bihåleinflammation och ögonen svider. Vad det kan bero på vet läkaren inte, hen har funderat över om ögonen kan svida av att se så mycket på datorn eller om det har något att göra med inomhusluften.

tf Överläkare för öppenvården Anna-Kaija Hannula
Bildtext Överläkare Kaija Hannula är besviken på att hälsocentralen får vänta så länge på nya utrymmen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Arbetsskyddet och arbetshälsovården har varit här och undersökt huset. Det har gjorts flera mätningar. Personalen har symptom men det har varit svårt att veta vad det beror på. Vi har en stark känsla av att inomhusluften i huset har med symptomen att göra, säger Anna-Kaija Hannula som är tf överläkare för öppenvården.

Taket har läckt i hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Bildtext Här kom det in vatten från taket.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Personalen har klagat på symptom som inflammationer av astmatyp, bihåleinflammationer och ögonsymptom. Enligt Anna-Kaija Hannula var läckorna vid jul inte de första, taket har också tidigare sprungit läck.

Ny hälsocentral ska byggas i Gesterby

Huset har redan länge varit i dåligt skick och det ska rivas. Kommunen planerar en ny hälsocentral i Gesterby. Det kommer att ta flera år innan den nya hälsocentralen är färdig.

- Det värsta är att processen har dragit ut på tiden. Den kommande vårdreformen gör att det knappast kommer att fattas beslut om byggstart den närmaste tiden. Nu kommer man att göra reparationer på huset så att man kan fortsätta arbeta där. Men det är klart att om det är hälsovådligt så är det fråga om mycket allvarligare saker, det har jag inte hört tidigare, säger Anders Adlercreutz (SFP) som sitter i kommunstyrelsen.

Balkongen håller bara för några patienter i taget

På bäddavdelningen har det inte nyligen skett några vattenskador. Här är det enda akuta problemet en balkong som inte håller måttet. Det går att använda balkongen, men alla patienter kan inte gå ut på balkongen på en gång.

- Vi brukar låta patienterna vara där på våren och sommaren men de har trivts där, säger närvårdare Merja Kemppainen.

Närvårdare Merja Kemppainen
Bildtext Närvårdare Merja Kemppainen har jobbat ett år på bäddavdelningen, hon trivs bra med jobbet men tycker huset kunde vara i bättre skick.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Vårdarna delar ut mat till patienterna på bäddavdelningen, som mestadels är äldre personer. En vårdare undrar hur det ska gå om bäddavdelningen flyttar till Esbo och de anhöriga får längre väg för att hälsa på patienterna. Vård- och omsorgsnämnden tog ställning till frågan på onsdag kväll.

- Det här är bara ett beslut i en lång kedja av beslut. Ärendet behandlas ännu i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Det som nämnden fattade beslut om i går efter en lång diskussion var att den nya hälsostationen inte ska ha en bäddavdelning, säger Ulrika Sjöholm (SFP).

Bäddavdelningen flyttar till Esbo år 2016

Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Bildtext Några patienter i taget kan gå ut på bäddavdelningens balkong.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det kan ta fyra år innan den nya hälsocentralen i Gesterby är klar och öppenvården kan lämna huset i Kyrkslätt centrum. Men för bäddavdelningen kan flytten komma mycket tidigare än så. Enligt Ulrika Sjöholm flyttar bäddplatserna år 2016 till utrymmen i Jorvs sjukhus.

- Det vi måste diskutera var å ena sidan patientsäkerheten och å andra sidan att servicen finns nära. Där har anhöriga och patienter lite olika synvinkel. Vi såg det främst ur patientens synvinkel och en patient har det oftast bättre på en stor enhet där alla möjligheter till vård finns, säger Ulrika Sjöholm som sitter i vård- och omsorgsnämnden.

Läs också:

Krisdrabbade Kyrkslätt skrapar ihop till ny hälsocentral