Petsmoborna vill ha kvar sin skola

Debatten går het kring skolnätet i Korsholm när åtta byskolor kan komma att läggas ner. I Petsmo håller man hårt i sin skola.
- Ska jag prata som en ambassadör för Petsmo skola kan jag säga att Petsmoborna vill ha kvar skolan. Det här är en viktig knytpunkt och samlingsplats för att hålla liv i byn, säger tf rektor Annica Svarvar i Petsmo skola.
Debatten grundar sig i den rapport som en kommitté tillsatt av Korsholms kommun arbetat fram. Det är dåliga ekonomiska tider och 2016 kommer en ny läroplan som pratar för bättre lärmiljöer. Det pratas om att de förbättrade lärmiljöerna kommer fram bäst i större skolor där det finns mera möjligheter.
- Det utesluter ändå inte att två mindre skolor slår sig ihop och samarbetar för att få fram de här lärmiljöerna, säger komitténs ordförande Monica Sirén-Aura (SFP), Korsholm.
- Finland är fullt av små skolor, varför skulle en läroplan komma som går emot det? Det kan jag inte förstå, säger Svarvar.
Vill vara kvar i Petsmo skola
Bland de 30 eleverna i Petsmo skola tycks det finnas en bestämd åsikt om att de vill ha skolan kvar i byn. Läggs Petsmo skola ner får eleverna åka skoltaxi knappa tio kilometer till Kvevlax skola. Den skolan skulle också samla upp elever från tre andra skolor som har samma nedläggningshot.
- Jag tycker att det är jättebra att gå i Petsmo skola för här känner alla varandra och det är en liten skola, säger Cecilia Huhtala, årskurs 5, Petsmo skola.
- Jag vill inte gå i Kvevlax skola för det är redan så mycket folk där och så vill jag inte åka taxi heller, säger Oskar Lindström, årskurs 6, Petsmo skola.
Tre alternativ för skolnätet i Korsholm
I rapporten som komittén arbetat med i ett år lägger man fram tre alternativ. Det första är att fortsätta som nu men det kräver investeringar i skolbyggnaderna och det andra är att göra några förändringar.
Det mest radikala alternativet är det tredje som föreslår att alla skolor och daghem centraliseras till fem byar. Det är det som komittén rekommenderar.
- Ja, vi måste ju rekommendera något. Kommunen har ett strategiskt beslut från 2013 att skapa delcentran och vi måste jobba utgående från det beslutet, säger Sirén-Aura.
Korsholms kommunfullmäktige behandlar ärendet i februari eller mars.
- Jag är glad att debatten har kommit igång för det betyder att vi får en bra diskussion som kan leda till ett bra beslut. Jag tror att det kommer att sluta i något slags mellanting av alternativen, säger Sirén-Aura.
Läs också:
Livlig debatt om skolorna i Korsholm