Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainska armén retirerade från Donetsk flygplats

Från 2015
Uppdaterad 22.01.2015 20:00.
Yle Nyheter TV-nytt: I östra Ukraina har armén retirerat från den symboliskt viktiga flygplatsen nära staden Donetsk. - Spela upp på Arenan

I östra Ukraina har armén retirerat från den symboliskt viktiga flygplatsen nära staden Donetsk.

Proryska separatister tog ett tjugotal soldater till fånga.

Separatisterna tvingade de tillfångatagna soldaterna att gå i parad genom en ilsken folkmassa.

Krigsfångarna blev misshandlade och slagna.

Separatistledare hade kallat allmänheten till samling vid den buss, som på torsdagsmorgonen utsattes för granatattacker. Minst åtta människor dödades.

Det ses som en stor prestigeseger för separatisterna att armén har dragit sig tillbaka från flygplatsen.

Strider om kontrollen över flygplatsen har pågått i flera månader.

Buss attackerades

Yle Nyheter TV-nytt: Många döda i bussbombning i Donetsk - Spela upp på Arenan

Flera människor har dödats när en hållplats för trådbussar träffades av granateld. Attacken inträffade under morgonrusningen i de södra delarna av den separatistkontrollerade staden Donetsk i östra Ukraina.

De lokala myndigheterna uppger att åtminstone sju personer dödades medan separatistkällor talar om över tio döda. Enligt ögonvittnen finns dödsoffren inne i trådbussen, på hållplatsen och i en bil.

Många av offren var pendlare som var på väg till sina arbeten. Tv-kanalen Rossiya 24 visar grymma bilder på en söndersprängd trådbuss.

Alla beskyller varandra

Attacken kommer dagen efter att Rysslands, Ukrainas, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar uppmanade till omedelbart eldupphör efter ett möte i Berlin. Organisationen för säkerhet och samarbete i europa, OSCE, beräknar att över 5000 människor har dödats i konflikten.

De proryska separatisterna och den ukrainska militären beskyller varandra för attacken. Premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att separatisterna utförde attacken men att det i slutändan är Ryssland som bär ansvaret.

Ryssland ställer sig å sin sida på separatisternas sida och beskyller den ukrainska armén. Det ryska utrikesministeriet kallar attacken för ett brott mot mänskligheten.

Kiev har de senaste dagarna uppgett att 9 000 ryska soldater har tagit sig över gränsen och anslutit sig till separatisterna. De här uppgifterna tillbakavisas av Ryssland.