Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

De hjälper sjömän ut på havet

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 06:18.
Tony Karlsson, Robert Stolpe och Petteri Niittymäki vid Aboa Mare.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Den finska sjöfarten lever i svåra tider. Det här oroar sjömän i Finland, som har hört av sig till Svenska Yles granskning av arbetsplatser.

Det blev en tung höst för den finska sjöfarten, och det i sin tur har satt sina spår i sjömännens anställningsmöjligheter under finsk flagg. Bland annat är de finska sjömännen nu tvungna att tävla med internationella yrkesmän även på hemmaplan.

- Man ersätter matroser och vaktmän med utländsk besättning. Då försvinner de lägsta befattningarna, säger Petteri Niittymäki, utbildningsansvarig för svenskspråkiga sjökaptenslinjen vid yrkeshögskolan Novia.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Satsar hårt på praktiktiden

Enligt Niittymäki är dessa utländska sjömän billigare i drift, och det skapar problem för blivande finska sjömän. Utan den första praktikperioden till sjöss är det omöjligt för en studerande att få styrmansbehörighet och bli en framtida befälhavare. Därför anlitade Aboa Mare en praktikkoordinator på heltid i september.

- Vi har jobbat hårt för att hitta praktikplatser. Vi arbetar med utländska rederier, eftersom det inte finns tillräckligt platser under finländsk flagg, säger Tony Karlsson, utbildningsansvarig för den engelskspråkiga sjökaptenslinjen vid Novia.

Att blivande sjömän ska vända blicken utåt är något man är överens om kring bordet.

- Där finns fartygen, där finns jobben. Därför är det här ett framtidsyrke, säger Karlsson.

Sjöfarten borde ses som business

Robert Stolpe, utbildningsledare för vaktstyrmän och vaktmaskinmästare vid Axxell påpekar att det inte är första gången den finska sjöfarten varit med om en svacka.

- I slutet av 80-talet såg man att sjöfarten i Finland höll på att ta slut, men sedan kom småtonnagebåtarna och kontrakten.

Det utbildarna från Aboa Mare nämner som ett särskilt problem i Finland är landets attityd till sjöfarten.

- Det ses som ett nödvändigt ont, säger Stolpe.

- Man ser ofta fartyg och sjöfarare som en kostnad. Man ser inte sjöfarten som en business. Till exempel i Danmark ser man verkligen sjöfarten som en egen business som kör laster över hela världen. Det är inte så att Danmark har en stor industri som behöver den här sjöfarten. Det är den trenden vi måste hoppa på: om det inte finns finländska fartyg så far våra sjömän till utländska fartyg, förklarar Karlsson.

Aboa Mare är ett utbildningssamarbete mellan Yrkeshögskolan Novia och yrkesinstitutet Axxell. Novias sjökaptenslinjer har gemensamma antagningar som bäst. Vill man utbilda sig till vaktstyrman eller vaktmaskinmästare på Axxell hålls antagningar mellan den 24 februari och 13 mars.

Om du vill tipsa svenska Yle om problem på ditt jobb kan du göra det på #MittJobb.