Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Östersjön lider av Rysslandssanktionerna

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 16:54.
Hav

Sanktionerna mot Ryssland har lett till att nya miljöprojekt i Ryssland, som investeringar i avloppsreningsverk, har svårt att få finansiering från investeringsbanker. Problematiskt, anser SFP:s riksdagsledamot Christina Gestrin.

- Det ligger inte i någons intresse att krisen i Ukraina påverkar miljön. Alla förlorar på det, säger Christina Gestrin som anser att EU borde se över systemet.

Påbörjade miljöprojekt i Ryssland kommer att slutföras, men nya projekt har svårt att få finansiering.

Ett exempel hittas i Neva i Sankt Petersburg där Miljöministeriet hjälpt till med renoveringen av ett vattenreningsverk. Enligt ministeriet är renoveringens andra fas tills vidare lagd på is.

- De viktigaste förbättringarna är lyckligtvis ändå gjorda, säger konsulterande tjänsteman Martti Poutanen vid miljöministeriet.

Christina Gestrin
Bildtext Christina Gestrin.

Ut i Östersjön

Poutanen säger att det ändå finns reningsverk i fler ryska småstäder som behöver rustas upp. De projekten är står för tillfället still.

Christina Gestrin menar att de ryska utsläppen inte bara påverkar Ryssland.

- Utsläppen berör alla Östersjöländer. Vi kan inte sitta och vänta på att sanktionerna ska upphävas. Östersjöns tillstånd är dåligt och vårt bästa vapen är att minska på utsläppen, säger hon.

Gestrin säger att Ryssland investerat mycket i miljöprojekt de senaste åren. Hon oroar sig nu för att intresset kommer att svalna om trycket från utländska organisationer minskar.

Inte helstopp

Enligt Martti Poutanen har den Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, EBRD, valt att sätta stopp för finansieringen av nya projekt. EBRD har bland annat hjälpt till med renoveringen av reningsverket i Neva.

- Men Nordiska miljöfinansieringsbolaget fortsätter till exempel ännu med sin verksamhet.

Nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco förhandlar med flera ryska kommuner i Karelen och i Leningradområdet om modernisering av kommunala avloppsreningsverk.

Den här artikeln har uppdaterats. I den version som publicerades 23.1.2015 kl. 05:19 står det felaktigt att Nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco främst är verksamt inom den privata sektorn. I artikeln publicerad 16.48 samma dag har den felaktiga satsen strukits och sista stycket om Nefcos verksamhet har lagts till.