Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inte bara unga som vandaliserar i Sibbo

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 09:56.
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Sibbo har haft problem med vandalism under den senaste tiden. Både unga och vuxna ger utlopp för sitt illamående genom att förstöra egendom, säger social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko.

På sistone har vandaler varit framme på flera håll i Sibbo. I början av veckan skars den nya bubbelhallen i Nickby sönder, och tidningen Östnyland rapporterar om bråkmakare som orsakar huvudbry åt ett höghusbolag i Söderkulla.

Leena Kokko, social- och hälsovårdsdirektör i Sibbo, ser vandalismen som ett allmänt fenomen i samhället. Bakom den ligger såväl unga som vuxna, och kommunen måste ta itu med problemet på olika sätt.

Rikta energin på positiva saker

– Alla borde ha något förnuftigt att göra så att de inte behöver få utlopp för sin energi genom att göra dåliga saker, säger Kokko.

Vad gäller barn och ungdomar är det viktigt att föräldrarna bryr sig och vet var barnen befinner sig och vem de umgås med. Ett bra sätt att förebygga vandalism är att förklara för de unga vilka följderna blir – i slutändan är det ändå mamma och pappa som betalar för ofoget via skattemedel.

Dessutom kan man senare själv bli ansvarig och få att göras med polisen.

Finns också utslagna vuxna

Men det är inte nödvändigtvis bara barn och unga som ger utlopp för sitt illamående genom att vandalisera. Det finns också utslagna vuxna som inte integrerats i samhället, säger Kokko.

Om någon annan grupp fått till stånd något som strider mot den egna ideologin så är det lätt att man börjar göra harm utan att tänka på följderna.

– Vi har talat en hel del om att samhörighet och delaktighet är viktigt då Sibbo växer. När det byggs nya bostadsområden i Sibbo är det jätteviktigt att alla har möjlighet att känna samhörighet där.

Hon syftar exempelvis på gemensamma utrymmen och andra naturliga platser där folk i alla åldrar kan lära känna varandra och umgås.

– Då börjar man också bry sig om området: det är vårt och vi ska se till att det hålls i bra skick. På det sättet kan man förebygga ofog.

Lätt att stämpla ungdomar

Oftast är det ungdomar, speciellt unga pojkar, som får skulden. Om en ung person en gång gjort något dåligt blir det lätt att automatiskt stämpla unga om det händer igen, säger Kokko.

Hon påminner ändå om att man inte alltid ska anta att det är unga pojkar som har varit framme. Också vuxna gör tokiga saker.

– Ungdomar lider också av att man först riktar blicken mot dem. Om man hela tiden misstänks kanske man till sist känner att man måste göra illa eftersom man ändå får skulden.

Läs också:
Hur mycket kostar skadegörelse i din kommun?
Vandalerna i Nickby på fri fot
Vandaler spräckte fotbollshallen i Nickby
Igen skadegörelse i Nickby i Sibbo
Porslinskrossning i Nickby skolcentrum