Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HST: Mycket sannolikt med rättsprocess mot Siemens

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 15:53.
Automatmetrotåg, visualisering.
Bildtext Den förarlösa metron blir med stor sannolikhet en utdragen rättsprocess.
Bild: HST

Siemens kräver över 100 miljoner euro i skadestånd av Helsingfors stads trafikverk (HST), säger Juha Lehtonen vid Siemens. Vid Helsingfors stads trafikverk väntar man ännu på ett officiellt brev.

- Vi har ännu inte fått något officiellt kravbrev från Siemens. Brevet är antagligen på väg, säger Ville Lehmuskoski som är vd för HST.

Helsingfors stads trafikverk har inte tillräckligt med belägg för att riva upp alla kontrakt, menar Siemens. Nu funderar bolaget på att stämma HST.

Ville Lehmuskoski, hur sannolikt är det med en rättsprocess?

- Det är väldigt sannolikt att vi går till rätten.

När blir det aktuellt?

- Inom kort. Jag har på känn att det blir en lång och utdragen process.

Siemens motiverar summan på över hundra miljoner euro med hur mycket det arbete de gjort inom ramen för automatiseringsprojektet har kostat för bolaget.

"Vi gör allt för att stödja HST"

Trots konflikten uttrycker bolaget en önskan om ett fortsatt samarbete kring automatiseringen.

- Vi gör allt för att stödja HST och en fungerande metrotrafik. Men HST måste definiera vilka tjänster de vill ha av oss för det existerande systemen, säger Juha Lehtonen vid Siemens.

I måndags bestämde Helsingfors stadsstyrelse att säga upp alla kontrakt med Siemens och satte därmed också den sista spiken i kistan för det utdragna projektet.

HST:s styrelse bestämde redan i december att riva alla kontrakt med Siemens eftersom parterna inte lyckats komma överens om hur mycket automatiseringen av metrotågen ska kosta.

Siemens har legat fyra år efter i tidtabellen och projektet har hittills kostat Helsingfors stad omkring 50 miljoner euro. HST kommer att kräva tillbaka hela summan samt eventuella skadeersättningar.

Läs också:
Sista spiken i kistan för avtalet om automatmetron
HST kräver tillbaka sina miljoner av Siemens
Det kanske ändå blir en automatmetro
Nu rivs alla avtal om automatmetron upp