Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snabb rehabilitering håller äldre på benen

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2015 11:13.
Programmet är inte längre tillgängligt

Torvald Aspfors vårdade sin dementa hustru hemma dygnet runt tills för ett år sedan när han fick stroke och själv måste tas om hand. Sedan dess bor han i Hötorgscentret i Jakobstad. Centret rymmer bostäder som ar avsedda för seniorer och bjuder på aktiviteter och service för invånarna. Hustrun bor på annat håll i ett hem avsett för minnessjuka.

- Vi hade tänkt att vi skulle resa när vi blev äldre, säger Torvald. Så blev det inte för någon av oss.

Torvald hade tur. Han fick en rymlig bostad med ett litet kök och rymligt vardagsrum. Alla äldre har det inte lika bra. Seniorforskaren och professorn Erkki Vauramo har jämfört äldrevården i Finland med bland annat Sverige och Holland. Han anser att man bygger för trångt i Finland. I Sverige måste seniorbostäder vara minst 35 kvadratmeter, i Finland räcker det med 20.

- Det är en stor felinvestering, säger han. Om tio år får man börja bygga om i Finland, gissar han.

Små rum gör det svårare att rehabilitera effektivt och på så sätt hålla de äldre aktiva och rörliga. Vauramo anser att man i Finland allt för mycket koncentrerar sig på sängliggande.

Spelar orgel och kör husbil

Torvald Aspfors fick snabb rehabilitering och har repat sig bra efter stroken. I dag spelar han orgel och kör husbil. I tv-programmet Närbild ger han prov på sina musikaliska färdigheter.

I Finland finns det idag 343 000 personer i åldern 75-84 år. Om 45 år är motsvarande siffra 623 000 personer. Då hör en av tio invånare till den åldersgruppen. Under samma tid väntas skatteintäkterna öka med bara två procent.

- Det här går inte ihop, säger nationalekonomen och professorn emeritus i socialpolitik Guy Bäckman. Han sätter sitt hopp till pensions- samt social- och hälsovårdsreformerna. För att klara det måste samarbetet effektiveras inom den sociala sektorn.

Närbild på måndag 26.1.2015, kl 20.00 i Yle Fem.
Programmet sänds också på tisdag 27.1.2015, kl. 17.25.

Mer om ämnet på Yle Arenan