Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Näthatarna borde skaffa sig ett liv"

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 15:02.
Robert Aschberg
Bildtext Robert Aschberg tycker näthatarna är idioter.
Bild: TV3 / Ulf Berglund

Vi träffade Robert Aschberg för att prata om hans program Trolljägarna. I det söker han upp och konfronterar personer som sysslar med näthat. Inte sällan svänger pendeln så att näthatarna sedan får smaka på sin egen medicin.

- Idén till programmet är inte så komplicerad. Det finns mycket näthat, hot och trakasserier där ute på nätet, och vi konfronterar riktigt notoriska näthatare, säger Robert Aschberg.

En del av de som konfronteras ber om ursäkt och inser vad de gjort. Andra är stöddiga på sig och vägrar erkänna att de gjort något fel.

- Vi överlämnar ibland skadeståndskrav från den som drabbats så att ärendet kan drivas vidare civilrättsligt. Den vanliga rättsvårdande apparaten gör inte så mycket för att stävja det här, på grund av kunskapsbrist och resursbrist.

Variationen bland näthatarna är stor

Att hitta näthatarna kan ibland vara mycket enklare än man tror. Robert säger att många inte är så anonyma som de tror att de är. I vissa fall krävs det ändå lite mer ansträning.

- Det är svårt att hitta mönster i det här överhuvudtaget. De som mobbar och trakasserar på nätet är inte en så pass homogen grupp som vi trodde från början, säger Robert.

Det är just variationen bland näthatarna som Robert blivit mest överraskad över.

- Det finns äldre damer som ägnar stora delar av sin fritid för att hacka på andra människor, i tron att de är anonyma. De borde skaffa sig ett liv.

Föräldrarna har noll koll

Medelåldern på näthatarna är väldigt varierande. Den äldsta är i 70-årsåldern medan den yngsta är runt 13. Men underåriga ger sig Robert ändå inte på. Han tycker istället föräldrarna borde ha mer koll.

- De har ingen aning om vad deras ungar gör. Det ligger i deras intresse att veta, också i ett ekonomiskt syfte eftersom vi haft rätt stora skadeståndskrav i Sverige.

Robert pratar om det så kallade Instagramupploppet där två unga tjejer smutskastade andra unga på nätet. Smutskastningen ledde till upplopp på ett par skolor i Göteborg.

- När man väl fick reda på vilka det var fick de ett skadeståndskrav på 570 000 kronor. Föräldrarna är skyldiga att betala en del av det, men skadeståndskravet får ungarna leva med tills de betalat, eller tills de dör.

Robert hoppas hans arbete kan avskräcka andra unga ifrån att begå samma misstag.

- Jag hoppas programmet har någon sorts pedagogisk effekt, säger han.

Näthatarna blir näthatade

Trolljägarna har också fått kritik för att skapa en ond cirkel av näthat. De som trakasserat folk på nätet hängs ut av programmet, och de som ser det börjar i sin tur trakassera dem. Robert ser på kritiken som rent trams, eftersom de som för fram den inte kommer med några alternativa lösningar.

- Någon gång har det uppstått drev, och det är lika förkastligt i mina ögon ... Men kan man inte göra ett sådant här program så får man också undvika att skriva normala nyhetsartiklar om vissa ämnen, för det leder också till näthat och drev.

Robert tycker ändå inte det är rätt att näthatarna får smaka på sin egen medicin.

- Det är idioter som går på dem, för det hjälper ingenting. Det är inte bara det att folk tror de är anonyma, utan det är också det att alla vill haka på de här dreven som uppstår.

Med drev syftar han till exempel på stormar som uppstår på Twitter, där många omedelbart vill visa att de tar ställning för något.

- Det kostar inte ett skit att gå med och folk gör det alldeles för fort. Folk tänker för lite, egentligen.

Trolljägarna visades på Sveriges TV3 under våren 2014. Säsong två av programmet spelas in som bäst.