Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 21:22.
Yle Nyheter TV-nytt: Niinistö efterlyser försvar mot hybridkrig - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Niinistö kommenterade på fredagen bland annat några företagares beslut att lämna Finland för att undvika arvskatt. Han beklagade också det faktum att Portugal i dag ger finländska pensionärer tio års skattefrihet om de flyttar till Portugal.

- Jag tycker inte alls om det. Och än värre är idén som man har i Portugal där man helt och hållet befriar sådana människor som kommer från andra EU-länder från inkomstskatt i tio år, sade Niinistö.

I fjol väckte bland annat finansmannen och mångmiljonären Björn Wahlroos stor uppmärksamhet då han valde att folkbokföra sig i Sverige.

Wahlroos angav skatteplanering som en delorsak till sin flytt. I Sverige har man inte på flera år haft arvs- eller gåvobeskattning, och också förmögenhetsskatten avskaffades år 2006.

Wahlroos betalade trots allt ännu förra året miljoner i skatt till Finland.

Ett annat uppmärksammat fall är bergsrådet Maarit Toivanen-Koivisto som i december i fjol meddelade att hon flyttar till Portugal tillsammans med sin familj för att undgå arvsskatt.

Läs också:
"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het
HS: Finländskt bergsråd flyr arvsskatten till Portugal
DI: Björn Wahlroos skriven i Sverige
Enkät: Majoriteten vill behålla arvsskatten

Diskussion om artikeln