Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Annat sätt att banta

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Katten tar en lur, eller ja två.
Bildtext Katterna kan det här med att sova. Vi borde ta modell.
Bild: YLE/Jessica Edén

Januari är månaden då en del av oss funderar på sin vikt. Själv köpte jag just en ny våg i förhoppningen om att redan vetskapen om vad jag väger kunde få vikten att minska…

Nå, när vädret slog om och det blev kallt igen slog det mig att viktreducering i januari, i Finland, i själva verket är en urdålig idé. Äter man mindre för att gå ner i vikt, då fryser man ju också lättare. Och är det då samtidigt svinkallt ute så blir ju obehaget större.

Egentligen borde man bara ta det lugnt hela januari och först i ett senare skede börja fundera på en eventuell viktminskning, kanske planera den lite och sen tidigast i mars då snön smälter och solen redan värmer då kan man börja dra ner på antalet kalorier man får i sig.

I januari kunde finländarnas hälsokampanjer istället gå ut på att helt enkelt sova, så långa nätter som det bara är möjligt att praktiskt genomföra.
En del håller ju en vit månad i januari och undviker i och med det kanske fester som ger extra nattsudd. Men oberoende av det kunde man som nationellt eller individuellt projekt ha att sova så mycket som möjligt - hela januari.

Sömn och vikt

En doktorsavhandling vid Helsingfors universitet som presenteras idag tar upp sambandet mellan brist på sömn och viktökning. Och sambandet är tydligt, speciellt för kvinnor. Och liknande resultat har också andra forskare runt om i världen kommit fram till på senare år. Sömnbristen sägs påverka många hormoner i kroppen och skapa en obalans som gynnar viktökning. Det finns forskare som menar att då man gör upp ett program för hur man ska förändra sin vikt, då ska man också planera in tillräckligt med sömn.

Sov, planera, gör

Så jag tänkte såhär, om man känner att man skulle vilja men inte just nu orkar med att jobba bort de extra kilona, då kunde man ta en sovmånad istället, just nu i januari och fast också i början av februari. Och sen, i slutet av februari t.ex., börjar man lite smått planera för sin viktminskning – och planerar in extra sömn då i anslutning till projektet - och sen i mars då det börjar bli varmt o soligt ute, då sätter man igång.

Fettet på kartan

Nu talar jag ju sen om att gå ner i vikt för att det av hälsoskäl är bättre, för vi är både en och annan som kunde må bra av det.
På många håll i världen är övervikt ett liknande problem för hälsan som undernäring är på andra.

Kvanthopps facebooksida kan du just nu se en intressant bild som du också kommer till via svenska.yle.fi/vetenskap och den bilden visualiserar hur mycket överviktiga i procent det finns i varje land i världen.

Områden där över 30% av befolkningen lider av konstaterad övervikt är enligt kartan USA, Egypten, Saudiarabien och Sydafrika. De områdena är starkt orange på bilden. Finland hör till de gula länderna med ca 20% överviktiga, medan de områden som är turkosa och gröna, som stora delar av Afrika och Asien, är områden där endast nån ynka procent av befolkningen är överviktig. Och vi vet ju att de områdena samtidigt är samma som där svält och nöd förekommer. Så visst ser det här galet ut, det visar hur obalanserad världen är.

En kaffe för världen?

Nu kan man ju säga att det inte hjälper barnen i Afrika om vi äter mindre här. Men kanske det på riktigt kunde?

Kanske ett annat sätt att banta kunde vara att ta de pengar man annars lägger på choklad, munkar, bullar, godis, caffe latte mm under två månaders tid och donera dem till välgörenhet som riktas just till de länder där människor faktiskt svälter? Då får ens egen viktminskning ett djupare värde än att det bara handlar om en själv. Och kanske det t.o.m. kunde fungera motiverande? Kan det vara lättare att avstå från sötsaker, från take away-kaffekoppar och allt möjligt annat om man just i den stunden påminner sig om att det finns många i världen som inte ens får vanlig mat idag?

På nåt vis låter tänkesättet bekant. Och visst är det så, både inom den kristna fastan och t.ex. också den muslimska ramadan finns tanken att bidra till välgörenhet i samband med fasteperioden.

Men ja…varför inte testa på att banta tillsammans med en spargris, medan man själv förhoppningsvis blir smalare så blir den tjockare och alla vinner?

Jag ska sova på saken.

Mer om ämnet på Yle Arenan