Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kriget nådde skönhetstävlingen

Från 2015
Israeliska stridsvagnar vid gränsen mot Libanon.
Bildtext Israeliska stridsvagnar vid gränsen mot Libanon på fredagen.
Bild: EPA / JIM HOLLANDER

Libanons regering tvingades på fredagen ingripa i en kontrovers där skönhetstävlingen Miss Universum infekterats av konflikterna i Mellanöstern.

Ministern för turism Michel Pharaon tillbakavisade krav på att Miss Libanon Saly Greige skulle straffas för att hon uppträtt på samma foto som Miss Israel under den pågående Miss Universumtävlingen i Miami i USA.

- Miss Libanon har utsatts för en rasistisk och förlupen kampanj, sade den grekisk-katolska Pharaon. Greige är hemma från en region som domineras av grekiskt-ortodoxa kristna i det religiöst mångfaldiga Libanon.

Enligt ministern har Greige inte haft onda avsikter och bör därför inte straffas utan snarare stödas.

Händelsekedjan började då Miss Israel Doron Matalon publicerade ett foto på sig själv från Miss Universumtävlingen med libanesiskan Greige bredvid sig.

Libanon och Israel har formellt varit i krig med varandra sedan staten Israel grundades 1948 och libanesiska medborgare är förbjudna att ha kontakt med Israel och israeler.

Flera upprörda kommentatorer i Libanon krävde därför att den unga libanesiska skönhetsdrottningen skulle straffas för att ha fraterniserat med fienden.

Greige försvarade sig med att israeliskan tvingat sig in bredvid henne, tagit en selfie och postat den på Instagram. Greige sade sig ha försökt undvika Matalon hela tiden.

Matalon beklagade att man inte kunde lägga fientligheterna åt sidan ens under ett par veckors skönhetstävling.

En del libanesiska kommentatorer förundrade sig över att bilden på Greige och Matalon orsakade sådant ramaskri medan det inte blev så stort hallå av att Libanons kristna utrikesminister Gebran Bassil uppträdde på samma bild som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under Charlie Hebdo-marshen i Paris nyligen.

Ingen kontakt

Det var inte första gången det blev politisk kontrovers mellan Israel och Libanon i samband med skönhetstävlingen Miss Universum.

Miss Libanon 1993 detroniserades då hon uppträtt på ett foto arm i arm med sin medtävlare från Israel.

År 2002 vägrade dåvarande Miss Libanon att delta i Miss Universum med motiveringen att hon inte ville vara i samma tävling som Miss Israel.

Några år senare år 2006 avslöjade Israels och Libanons representanter i Miss Universum att de blivit goda vänner under tävlingens gång, vilket ledde till upprörda reaktioner i Libanon.

Blod på Miss World

Många andra internationella skönhetstävlingar har genom åren befläckats av politisk, etnisk eller religiös fiendskap.

Den värsta händelsen inträffade 2002 då kontroverser kring Miss Worldtävlingen i Nigeria ledde till upplopp och över 200 människors död.

Tävlingen var från början omstridd med många motståndare bland landets konservativa muslimer och kristna.

Upploppen började då upprörda militanta muslimer började angripa kristna efter att en ung kvinnlig journalist skrivit i en kristen tidning att profeten Muhammed troligen skulle ha tagit sig en hustru bland någon av skönheterna om han levat.

Tävlingen måste i all hast evakueras från Nigeria och flyttades till London. Journalisten flydde landet och fick senare fristad och arbete i Norge.