Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Xia: Kan bli röstfiske med invandringstema efter Halla-aho

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 12:38.
Belle Selene Xia.
Bildtext Belle Selena Xia var suppleant i Helsingforsfullmäktige från 2013 till våren 2014.
Bild: YLE/Märta Nummenmaa

Uteslutna sannfinländaren Belle Selene Xia jobbar numera som konsult i Belgien men funderar på en comeback inom politiken. Hon tror att sannfinländare nu ser chansen att bli invalda i riksdagen genom att kopiera Halla-ahos invandringspolitik.

Belle Selene Xia säger att hon fortfarande brinner för Finlands bästa och följer med politiken fastän hon bor i Belgien.

- Jag är ännu ganska ung, och har mycket att lära. Återvänder jag till politiken vill jag göra det som en bättre människa, säger hon.

Vilket parti hon då väljer är oklart. Hon säger sig ändå stöda Sannfinländarna som parti och menar att hon också har mångas partikollegors stöd.

I dag misstänker hon att taktikerande inför EU-valet var orsaken till att hon uteslöts. Den offentliga förklaringen till att hon uteslöts var att hon uppträtt osakligt i offentligheten. Hon har bland annat fördömt Falungong-rörelsen och ansett att de är landsförrädare. Belle Selene Xia anklagade också ordföranden för att ha spritt hennes e-postmeddelanden.

"Kopierar Halla-ahos politik"

Sannfinländarna i Helsingfors saknar en stor röstmagnet efter att Jussi Halla-aho meddelat att han inte ställer upp i riksdagsvalet utan satsar på EU-politiken i Bryssel. Men sannfinländska Europaparlamentarikern Sampo Terho kandiderar i valet och Halla-aho har försökt lobba för den rätt okända Nuutti Hyttinen, en kandidat som i mångt och mycket delar Halla-ahos åsikter i invandringsfrågor.

- En del sannfinländare är besvikna, andra är säkert glada över att Jussi Halla-aho inte ställde upp och ser det som att de själva får chansen, säger Xia.

Xia vill inte kommentera Hyttinens politik, men säger i allmänna ordalag att det finns risk för att personer försöker samla röster genom att köra på Halla-ahos invandringskritiska tema.

- Det att Halla-aho lyckades med invandringstema betyder inte att det är en bra utgångspunkt för andra som kandiderar.

Hon tycker att det invandringskritiska budskapet överbetonas i politiken.

- Man har i onödan gjort stor uppståndelse kring invandringen. Invandringskritik är populärt bland politiker nu när landets ekonomi är dålig, men kostnader för invandring är en väldigt liten del av statsbudgeten. Finland är väldigt beroende av export och borde istället fokusera på att öka det internationella samarbetet, säger hon.

Läs också:

22.1.2015 Blir doldisen Halla-ahos kronprins?
16.1.2015 Halla-aho ställer inte upp i riksdagsvalet
7.3.2014 Sannfinländare är rädd om sitt liv
21.2.2014 Omstridd Sannfinländare sparkades