Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Soros: ECB-stimulans kan öka klyftorna

Från 2015
George Soros i Berlin i oktober 2012.
Bildtext George Soros i Berlin i oktober 2012
Bild: EPA/THOMAS PETE

Finansmannen George Soros varnar för att Europeiska centralbankens stimulanspaket på 60 miljarder euro i månaden kan leda till att klyftorna mellan rika och fattiga i växer i de 19 euroländerna.

Soros sade under World Economic Forum-mötet i Davos i Schweiz i dag att han oroar sig för att ECB:s obligationsköp kommer att gynna dem som äger tillgångar och att det här kommer att ha politiska följder.

Soros kritiserade också de tyska kraven på åtstramningar i krisdrabbade euroländer. Soros säger att eurozonen skulle klara sig bättre om Tyskland ökade de offentliga utgifterna i viss mån.

Den brittiska centralbankschefen Mark Carney välkomnade däremot ECB:s stimulansbeslut, som han betecknade som nödvändigt för Europa. Han sade att ECB-beslutet inte ensamt väcker eurozonens ekonomi ur sin dvala, men att det skapar en del av de nödvändiga förutsättningarna för ett ekonomiskt uppvaknande.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde berömde i går stimulansbeslutet men efterlyste dessutom ekonomiska reformer i eurozonen.

Läs också:
Stimulans för en finsk statsbudget i månaden
Expert: ECB försöker starta euroekonomin med defibrillator