Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodig attack mot marknad i Mariupol

Från 2015
Uppdaterad 24.01.2015 18:19.
Programmet är inte längre tillgängligt

Åtminstone femton människor har dödats i en raketattack mot ett bostadsområde i staden Mariupol i östra Ukraina. Yles utsände Antti Kuronen säger att attacken var allvarlig och överraskande.

De förödande Grad-raketerna träffade en marknad i ett bostadsområde i Mariupols östra delar. Över 20 människor dödades och över 90 skadades.

- Det var en väldigt allvarlig och överraskande attack eftersom flera raketer sköts mot ett civilmål, en marknad, säger Yles utsände Antti Kuronen som befinner sig i Donetsk.

Den regionala polisen, som lyder under regeringen i Kiev, säger att det var de proryska separatisterna som stod bakom attacken. Enligt Kuronen är det sannolikt att separatisterna ligger bakom.

- Eftersom attacken riktades mot Mariupol som kontrolleras av regeringen så tyder allt på att det var separatisterna som sköt, säger Kuronen.

En talesman för separatisterna tillbakavisar uppgifterna. Kuronen säger att människorna på gatan i separatistkontrollerade Donetsk skyller på regeringen.

- Här i Donetsk sprids det rykten om att det var den ukrainska armén som sköt raketerna av misstag. Som alltid efter den här typen av attacker så finns det två sanningar, säger Kuronen.

Attacken kommer en dag efter att separatisterna meddelade att de inte längre tänker delta i försöken att få till stånd ett eldupphör. Separatistledaren Aleksandr Zahartšenko sa att separatisterna i stället tänker inleda en storoffensiv och jaga bort armén från områdena kring staden Donetsk.

Strategiskt viktig stad

Mariupol har omkring 500 000 invånare och kontrolleras av regeringen. Staden är strategiskt mycket viktig eftersom den ligger mitt emellan de rebellkontrollerade områdena kring Donetsk och Luhansk och Krimhalvön som annekterades av Ryssland i mars i fjol.

- Vi är naturligtvis rädda. Rebellerna har redan tagit flygplatsen och nu börjar de förstöra själva Mariupol, säger den lokala invånaren Eduard per telefon till nyhetsbyrån AFP.

Eduard har förgäves försökt nå bekanta i den bombade stadsdelen men mobilnätet ligger nere. Våldet har tilltagit i hela östra Ukraina den senaste veckan.

För två dagar sedan dödades minst åtta civila när granater träffade en trådbuss i centrala Donetsk. Den ukrainska armén och de proryska separatisterna har anklagat varandra för den attacken.

Kuronen, som har varit i Ukraina flera gånger det senaste året för Yles räkning, säger att situationen har förvärrats den senaste veckan. Han säger att det är oroväckande att separatisterna så tydligt signalerar att de helt vill erövra Luhansk och Donetsk län, dit också Mariupol hör.

- De kontrollerar nu cirka hälften av de här områdena. Jag ser nog pessimistiskt på läget, säger Kuronen.

Diskussion om artikeln