Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolelev bakom pågående nätattack mot Vanda stad?

Från 2015
Uppdaterad 24.01.2015 20:35.
Cyberattack.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vanda stads utbildningsnätverk har sedan mitten av december utsatts för en nätverksattack från utlandet. Som en följd av det här har lärare, elever och föräldrar haft problem med att komma åt viktiga tjänster de använder på internet.

Antti Ylä-Jarkko, som är IT-administrationschef vid Vanda stad, bekräftar för Yle Nyheter att det handlar om en överbelastningsattack.

- Det är alltså en liknande attack som kring årsskiftet drabbade flera finländska banker. Det handlar om otroligt stora mängder data som riktas mot våra servrar, kommenterar Ylä-Jarkko.

Bildtext Vandas Wilma-nätverk är också drabbat. Men uppenbarligen inte Wilma i andra kommuner.
Bild: Skärmdump från Wilma.

Omkring 40 000 personer påverkas av den pågående attacken, som ibland är mer intensiv och ibland mindre intensiv.

I praktiken gör den det stundvis omöjligt att använda det molnbaserade programpaketet Office 365 där bland annat textbehandlingsprogrammet Word Online ingår, webbplatsen www.edu.vantaa.fi och den Wilma-kommunikationskanal som flera skolor i staden använder sig av.

Vanda stad gjorde en polisanmälan om attacken i början av månaden och polisen utreder nu, tillsammans med Cybersäkerhetscentret vid Kommunikationsverket, vem som kan ligga bakom överbelastningen.

Ylä-Jarkko vid Vanda stad säger att de inte själva med säkerhet vet vem eller vilka förövarna är, endast att den störande trafiken kommer från utlandet, eller slussas via utlandet.

- Vi har utlokaliserat våra servrar så vi har inte själva uppgifter om exakt varifrån trafiken kommer. Det är nu myndigheterna som har tillgång till den informationen och de har inte ännu berättat något för oss.

Han har ändå själv en aning om varifrån attacken kommer.

- Det är nog en purken skolelev som ligger bakom det hela. Knappast skulle till exempel en statlig aktör intressera sig för utbildningssektorn i Vanda.

Ylä-Jarkko säger att händelsen än en gång aktualiserar hur sårbart vårt uppkopplade samhälle är.

- Vi är inte tillräckligt skyddade mot nätverksattacker. Cybersäkerhet är något man verkligen måste ta på allvar.