Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Från Söderfjärden ut i universum

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 06:36.
Teleskopet på Söderfjärden - Spela upp på Arenan

Se planeter och galaxer från Söderfjärden. Andromeda, den astronomiska föreningen i Vasa har skaffat ett nytt teleskop med vilket man kan blicka cirka 10 miljoner ljusår bort.

Det var ingen liten investering för föreningen. Teleskop och tillbehör gick lös på ungefär 12 000 euro. Föreningen fick stöd av stiftelser och fonder för köpet.

Ja 10 miljoner ljusår, vad kan man då studera?

- Vi tittar bland annat på galaxer och nebulosor, säger ordförande Kaj Höglund.

Bland annat då Andromedagalaxen, som ligger på nästan 3 miljoner ljusårs avstånd. Därifrån har föreningen också fått sitt namn.

Söderfjärden så gott som perfekt

Söderfjärden i Sundom.
Bildtext Söderfjärden
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Meteoritkratern Söderfjärden i Sundom i Vasa är ett så gott som idealt ställe att studera skyarna från, åtminstone för en hobbyförening.

Man ser hela himlavalvet och det är långt till de närmaste ljuskällorna, som är växthusen. De kan orsaka lite störningar men inget desto allvarligare.

När vi står med Kaj Höglund under det öppningsbara taket på observatoriet, mitt på Söderfjärden, faller snön och molnen täcker himlen. Långt ifrån ideala förhållanden.

Idealet är molnfritt. Och helst lite varmare väder. Den bästa tiden att spana på planeter och stjärnor är i mitten och slutet av augusti. Då är det fortfarande rätt behaglig sommarvärme och sommarens ljusa nätter börjar vara över.

I finländska mått mätt är Andromedas nya teleskop ett av de bästa.

- Det finns kanske ett par astronomiska föreningar som har bättre, säger Höglund.

Universitetens teleskop kan man inte förvänta sig att tävla med.

Vad vill man då som hobbyastronom helst få syn på?

- Det finns massor med galaxer och nebulosor som jag ännu inte sett. Sen finns de berömda objekten i Messiers katalog, som är över hundra stycken till antalet, säger Höglund.

Messiers katalog är en katalog över astronomiska objekt på stjärnhimlen, sammanställd av Charles Messier och publicerad i slutet på 1700-talet.

Öppet för allmänheten

Under veckoslutet håller Andromeda öppna dörrar för alla som vill komma och bekanta sig med teleskopet och stjärnhimlen. Mellan klockan 18 och 20 på lördag och söndag.

För teleskopet är inte ämnat enbart för föreningen, det har också ett undervisande syfte. Skolklasser och barnträdgårdsgrupper brukar komma på besök.

Styrs med Xbox-kontroll

Det må vara ett teleskop värt kring 10 000 euro med all teknologi man kan tänka sig. Men på golvet brevid ligger en Xbox-handkontroll.

- Vi använder den när vi vill leta efter något manuellt, till exempel en viss krater på månen. Annars använder vi ett datorstyrt program, säger Höglund.

För tillfället kan man se kometen Lovejoy från observatoriet på Söderfjärden. Den 20 mars blir det solförmörkelse och då hoppas Höglund på ypperliga väderförhållanden.

Universums stora upptäckter lämnar Andromeda åt de stora spelarna, NASA och European Space Agency.

Den uppskattade diametern av det observerbara universum är cirka 93 miljarder ljusår. Det finns förmodligen mer än 100 miljarder galaxer i det observerbara universum.

Där finns det att bita i.

Från Söderfjärden till universum

2:22