Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Separatisterna: Storattack har inletts mot Mariupol

Från 2015
Uppdaterad 25.01.2015 07:54.
Yle Nyheter TV-nytt: Spänt läge i Mariupol - Spela upp på Arenan

En av ledarna för de proryska separatisterna i östra Ukraina, Alexander Zakhartjenko, uppger att rebellerna har inlett en attack mot den strategiska hamnstaden Mariupol, rapporterar den ryska nyhetsbyrån RIA.

Alexander Zakhartjenko
Bildtext Alexander Zakhartjenko
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ALEKSANDER GAYUK

Enligt honom handlar det om den bästa möjliga metoden att skapa ett monument över dem som dött. Zakhartjenko uttalade sig i den rebellstyrda staden Donetsk.

Tidigare under dagen träffades utkanterna av Mariupol av raketer. Enligt stadens myndigheter dödades minst 27 människor. Närmare hundra människor skadades. De förödande Grad-raketerna träffade en marknad i ett bostadsområde i Mariupols östra delar.

Karta över städer i Ukraina
Bild: Yle

Mariupol har omkring 500 000 invånare och kontrolleras av regeringen. Staden är strategiskt mycket viktig eftersom den ligger mitt emellan de rebellkontrollerade områdena kring Donetsk och Luhansk och Krimhalvön som annekterades av Ryssland i mars i fjol.

Ukrainas president Petro Porosjenko försäkrade i dag att de proryska rebellerna kommer att besegras fullständigt.

EU varnar Ryssland för konsekvenser

EU varnar Ryssland för att en upptrappning av konflikten i östra Ukraina kommer att ytterligare försämra relationerna mellan EU och Ryssland.

EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini sade i dag att EU fördömer raketattacken mot Mariupol.

Också Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har fördömt raketattacken mot Mariupol. Enligt OSSE avsköts raketerna mot marknaden från rebellkontrollera område.

Diskussion om artikeln