Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ban Ki-moon fördömde Mariupol-attacken

Från 2015
Uppdaterad 25.01.2015 09:05.
FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon vid ett podium
Bildtext FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon
Bild: EPA

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fördömt gårdagens raketattack i Mariupol i Ukraina. Minst 30 människor dog i attacken och närmare hundra skadades.

Enligt Ban verkar det som om raketerna avfyrades på måfå mot civila bostadsområden vilket skulle innebära ett brott mot internationell humanitär rätt.

De förödande Grad-raketerna träffade en marknad i ett bostadsområde i Mariupols östra delar.

Ban Ki-moon fördömde också de proryska separatistledarnas provokativa uttalanden om en storoffensiv.

Oenighet i FN:s säkerhetsråd

Rakettacken diskuterades också i FN:s säkerhetsråd på intitiativ av Storbritannien. Säkerhetsrådet kunde ändå inte enas om en resolution på grund av Rysslands motstånd.

Storbritanniens FN-ambassadör Mark Lyall Grant förundrade sig över att FN:s generalsekreterare kan publicera ett starkt fördömande ställningstagande mot attacken i Mariupol men att FN:s säkerhetsråd inte kan göra samma sak.

Sedan krisen i Ukraina inleddes har FN:s säkerhetsråd diskuterat situationen i Ukraina över 20 gånger utan att nå enighet en enda gång.

Mariupol har omkring 500 000 invånare och kontrolleras av regeringen. Staden är strategiskt mycket viktig eftersom den ligger mitt emellan de rebellkontrollerade områdena kring Donetsk och Luhansk och Krimhalvön som annekterades av Ryssland i fjol.

EU varnade igår Ryssland för att en upptrappning av konflikten i östra Ukraina kommer att ytterligare försämra relationerna mellan EU och Ryssland.

Läs också:
Separatisterna: Storattack har inletts mot Mariupol

Diskussion om artikeln