Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Från taket ser jag arter jag inte ser annars"

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 14:05.
Yle Nyheter TV-nytt: Alla fick observera fåglar - Spela upp på Arenan

Det här veckoslutet har folk spanat efter fåglar på sina gårdar eller någon annan lämplig plats och meddelat observationerna till organisationen Birdlife. Evenemanget kallas Gårdsplanskryss och ökar kunskapen om vilka slags fåglar som finns i olika delar av vårt land.

Jörgen Palmgren, fågelskådare
Bildtext Jörgen Palmgren

Det gällde att observera fåglar under en timmes tid och alla som ville fick delta.

- Det är ganska enkelt för de flesta gör ju som jag, att de spanar vid hemgården nära där de har utfodring. Fåglarna här är bekanta för mig sedan tidigare, kommenterar fågelskådare Jörgen Palmgren.

Viktigt talkoarbete

fågel
Bildtext Flera fågelarter gillar krossade nötter.

Arterna man kan se är också ganska få på vintern, men tack vare de många deltagarna runtom i landet - i fjol närmare 20 000 personer - så får Birdlife ändå värdefull information, till exempel om hur fågelstammar varierar år efter år. Det är ändå ingen tävling.

- Det har egentligen ingen skillnad vad resultatet blir. Det är lika bra att se en enskild talgoxe som 10-15 olika arter på ett ställe. För det är ju viktig information att på ett ställe finns det flera fåglar och på ett annat så finns det mindre, kommenterar informatör Jan Södersved på Birdlife Finland

fågelmatning
Bildtext Särskilt mesar kommer till matningsstationen.

Flera arter

Vi lyckas se flera olika arter invid Jörgen Palmgrens hus, men några av dem flyger bara förbi och är svåra att fånga på bild.

- Jag startade med domherre, nästan en halv timme före soluppgången, övernattade här i skogen och flög över. Och nästa var kråka och så kom sidensvans. Och efter det så var det svartmesar, blåmesar, talgoxar och koltrast, säger Palmgren.

fågel
Bildtext Fett och fröblandning är också en hit.

Han nöjer sig inte heller med att spana på marknivå.

- Därför att från taket så kan jag spana ut över Esbo, dit norrut, och se några arter som jag inte ser annars. Så jag var nu fem minuter där uppe på taket och med tubkikare så hittade jag två skator och fyra tamduvor.

Totalt 13 fågelarter blev det att rapportera in, ett gott resultat tycker Palmgren själv. Några av dem hörde han bara, men det räknas också.

Läs också:
Överraskande fågelobservationer i Gårdsplanskrysset

Diskussion om artikeln