Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brist på jobb drabbar också unga i Östnyland

Från 2015
Två flickor sitter och samtalar
Bildtext (arkivbild)
Bild: YLE

Inget drastiskt har hänt vad gäller arbetslösheten bland unga i Östnyland. Men situationen kan ändå variera en hel del från månad till månad.

Ungdomsarbetslösheten i Östnyland är mer eller mindre konstant. På många håll i landet håller den däremot på att öka – det här trots statens ungdomsgaranti, med målet att alla arbetslösa under 25 ska hitta studieplats eller jobb inom tre månader.

Utvecklingschef Raimo Hokkanen vid Nylands arbets- och näringsbyrå i Borgå säger att det beror på den ekonomiska situationen i hela världen, och särskilt Finland.

– Då det är brist på lediga arbetsplatser drabbas också unga. Sanningen är att siffrorna är sämre än väntat, men utan ungdomsgarantin skulle de vara ännu sämre.

Vidare säger Hokkanen att ungdomsarbetslösheten kan variera kraftigt från månad till månad. I Sibbo var 23 stycken under 25-åringar arbetslösa i december – en ökning på 31 procent jämfört med samma tidpunkt året innan.

Men till exempel i Borgå hade ungdomsarbetslösheten minskat, från 334 till 328 arbetslösa jämfört med samma tidpunkt året innan.

– Sist och slutligen är det ganska små skillnader. Inget drastiskt har hänt.