Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ministeriet säger nej till Vandabor som vill bli Esbobor

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 08:03.
Tuomela skola
Bildtext Tavastby Egnahemsföreningar anser att staden bland annat förbisett invånarna när beslutet om att stänga Tuomela skola fattades.
Bild: Yle

Nu säger Finansministeriet nej till de invånare i västra Vanda, som vill bli en del av Esbo. Ministeriet anser att en anslutning av området till Esbo på ett avgörande sätt försvagar Vanda stad.

Det är Tavastby Egnahemsförening som i november 2013 kommit med förslaget eftersom man anser att Vanda inte satsar tillräckligt på att utveckla den västra delen av staden. Föreningen har kommit med två alternativ. I det ena alternativet blir bara Linnais, Tavastberga, Tavastby och Askis en del av Esbo medan i det andra ansluts också Friherrs, Varistorna och Petikko till Esbo.

Vanda stad motsätter sig förslaget och skriver i sitt utlåtande att området är lika viktigt som vilket annat område som helst i staden och att staden utvecklar det på olika sätt.

Finansministeriet, som kom med sitt beslut i mitten av januari, hänvisar till Vanda stads utlåtande och lyfter fram att området är väsentligt för Vanda. Om det ansluts till Esbo försvagas Vanda stad. Förslaget där en mindre del av västra Vanda ansluts berör 5,2 procent av invånarna i hela staden, medan förslaget där en större del ansluts berör 8,2 procent. Det vill säga 11 000 eller 17 000 personer.

Invånarna anser att deras åsikt inte tagits i beaktande

Invånarna i området anser att staden inte har tagit deras åsikt i beaktande när man fattat beslut bland annat om att lägga ner en skola. De anser också att staden inte har gjort tillräckligt för att minska på flygbullret i området. Istället har Vanda enbart koncentrerat sig på att bygga ut Ringbanan och området där omkring. Banan gör det möjligt att ta tåget till Helsingfors-Vanda flygplats.

Vanda stad svarar invånarna med att staden har tagit deras åsikter i beaktande och att staden inte kan bestämma var flygplatsen ligger.

Esbo stad vill inte heller ha området. Staden konstaterar att få av dem som bor där jobbar i Esbo och få Esbobor jobbar i området.

En arbetsgrupp som Finansministeriet tillsatt föreslog i december att hela Vanda ska gå samman med hela Esbo. I samma metropolstad skulle också Helsingfors, Sibbo, Grankulla och sydspetsen av Tusby ingå.

Läs också:

Nu ska kommunerna buntas ihop och spjälkas upp
Västra Vanda får inte bli del av Esbo
Sydvästra Vanda vill höra till Esbo