Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen utreder omfattande konstförfalskningshärva

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 16:25.
Konstförfalskningar

Centralkriminalpolisen har i två år utrett en ovanligt omfattande konstförfalskningshärva. Ett stort antal förfalskade målningar misstänks ha blivit sålda som värdefull konst.

Polisen informerar redan i detta skede om brottsmisstankarna trots att förundersökningen inte är färdig. Förfalskningarna har väckt ett stort allmänt intresse och brotten har dessutom orsakat kännbara ekonomiska skador.

En del av de konstverk som misstänks vara förfalskade är fortfarande försvunna.

Förundersökningen inleddes i januari 2013 då det uppstod misstankar om att en målning av den franska konstnären Fernand Léger var förfalskad.

Polisen har fått över 80 anmälningar om brott. Bland de sålda förfalskningarna finns både inhemsk och utländsk värdefull konst, bland annat många verk av ryska konstnärer

Polisen misstänker att värdet överstiger tio miljoner euro. Priset på ett enskilt konstverk varierar mellan tiotusentals och 2,2 miljoner euro.

Kriminalkomissarie Juha Siljamäki berättar om en omfattande konstförfalskningshärva. I bakgrunden beslagtagna målningar.
Bildtext Kriminalkomissarie Juha Siljamäki berättade om förfalskningshärvan vid en presskonferens idag. I bakgrunden beslagtagna målningar.

En person har erkänt

En man bosatt i södra Finland har erkänt att han förfalskat åtminstone en del av de tavlor i kommit fram i samband med konstförfalskningshärvan.

Fem personer har suttit fängslade, och sammanlagt 25 personer har hörts.

Både privatpersoner och samfund hör till målsägarna. Brotten rubriceras som grovt bedrägeri och och grov penningtvätt.

Läs också:
Din målning kan vara en förfalskning