Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby börjar söka ny hyresgäst till Kanäs

Från 2015
Oljedepån i Kanäs, Nykarleby
Bildtext Oljelagret i Kanäs
Bild: Yle

Nordic Storage som hyrt oljelagret i Nykarleby har inte anmält intresse för att förlänga hyresavtalet. Under de knappt fem bolaget hyrt lagret har det stått tomt och inget fartyg har anlöpt hamnen i Kanäs.

Ändå har Nordic Storage betalat 23 400 euro i månaden, på fem år har staden kammat in en hyra på cirka 1,4 miljoner euro. Men staden har också haft utgifter i form av lön, underhåll och rörbyten, cirka 15 000 euro i månaden, uppger stadsdirektör Gösta Willman. Till det ska läggas ränteutgifter för lån som staden tog för köpet. Staden börjar marknadsföra Kanäs när avtalet med Nordic Storage gått ut.

- Förhoppningarna om att hitta en ny hyresgäst har ökat med det låga oljepriset.

Med det avses att det kan vara intressant att i spekulationssyfte köpa och lagra olja i väntan på en kommande prisuppgång.

Det var 2008 som Nykarleby utnyttjade sin förköpsrätt och löste in Kanäsområdet. Prislappen var 1,3 miljoner euro. Ifjol sålde staden två villatomter på området som gav nästan 300 000 euro i stadens kassa. Fem tomter återstår och prislappen ligger omkring 100 000 euro per styck.

I Kanäs finns lagringsutrymme för 117 000 kubikmeter mellandestillat såsom gasolja, diesel och flygfotogen. Några planer på att sälja oljelagret har staden inte.