Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Vi kunde se till att alla får speltid"

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 18:12.
Sportmåndag
Bildtext Sportmåndagsstudion ur ett nytt perspektiv.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Han hälsar med ett stadigt handslag. Det är också det här handslaget som ska leda till samarbete mellan fotbollslagen i Raseborg. Juhani Tihveräinen, ny ordförande för Ekenäs Sport Club (ESC) tittar mest på Ekenäs IF, med lag i division 1 och EIF/Akademi i division 3.

- Det finns en hel del spelare i toppform som sitter på bänken och väntar på att få några minuter speltid. Eventuellt kan vi erbjuda dem speltid i division 2, säger Tihveräinen som gästade Sportmåndag (26.1).

Juhani Tihveräinen, ordförande för Ekenäs Sport Club
Bildtext Ordförande Juhani Tihveräinen.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Han syftar på talangfulla unga killar som fortfarande utvecklas, men som inte är helt mogna för att platsa i ett division 1-lag.

Yle Västnylands användare är delvis kritiskt inställda till ett samarbete mellan de olika klubbarna i Raseborg. Varför skulle EIF och BK-46 samarbeta med ESC?

Tihveräinen menar att det handlar om små skillnader. Han minns sin egen tid som spelare i BK-46.

- Jag tyckte inte om att sitta och vänta på speltid, jag var inte helt mogen för spel. I dag ska vi kunna utnyttja alla nivåer i Västnyland. Med tre stora lag tycker jag vi kunde se till att alla får speltid. Logiken är väldigt enkel.

Budgeten mångfaldigt större

Tihveräinen, som kallar sig själv för raseborgare, inte Karisbo, medger att klubben står inför stora utmaningar då man spelar fotboll i division 2 för första gången i historien.

- Vi har en massa folk som ska vara med och se till att hemmamatcherna rullar på. Och så kommer det en del fodringar i och med att vi spelar i division 2.

Förutom det praktiska arrangemanget måste en ordförande också se till att ekonomin växer och håller den nivå som krävs för att ett lag ska klara sig i division 2.

- Vi behöver lokala sponsorer. Utan dem finns det inget EIF, BK-46 eller ESC. Vi hoppar från en 10 000 euros budget till 70 000 euro, säger Tihveräinen bildligt och menar att budgeten måste växa betydligt då man stiger till division 2.

Radio Vega Västnyland

14:33

Diskussion om artikeln