Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen återvänder till Yle

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 12:49.
Pekka Rinne.
Bild: EPA/SteffenSchmidt/AllOverPress

Finländsk landslagsishockey kommer att synas på Yles kanaler igen från och med hösten 2015. Yle och Finska ishockeyförbundet har undertecknat ett brett och långvarigt samarbetsavtal gällande tv- och medierättigheterna för Lejonens matcher.

I paketet ingår Lejonens, det vill säga Finlands A-landslags, matcher i Finland och utomlands. I praktiken innebär det här Euro Hockey Tour-turneringen och Euro Hockey Challenge-matcher årligen. Yle sänder 12 finländska landskamper och alla övriga matcher i EHT-turneringen.

I avtalet ingår också bland annat Unglejonens VM-tävlingar, damernas hockey-VM och juniorernas VM-turnering. Nästa år syns finländska matcher från både damernas och under 18-åringarnas VM-tävlingar på Yles kanaler. Avtalet gäller inte herrarnas VM i ishockey. MTV3:s avtal för VM sträcker sig fram till och med 2017.

Avtalet täcker också junior-VM och damernas ishockey-VM. Avtalet mellan Yle och Ishockeyförbundet träder i kraft 1 juli 2015 och löper i tre år med en option på ytterligare två år.

- Sport är en viktig del av Yles public service. För sporten, liksom Yles övriga utbud, är mångsidighet, räckvidd och kvalitet det väsentliga. Lejonen och ishockey passar perfekt i Yles utbud. Vårt mål är att kunna erbjuda alla finländare sportens stora känslor i direktsändning, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

- Avtalet är en stor sak för oss och med det ser vi ett av våra långsiktiga mål förverkligas. Det är fint att ishockey– och i synnerhet landslagshockeyn – åter blir del av Yles sportutbud. Avtalet stöder den strategi Yle Urheilu –Yle Sporten har, och för på ett mångsidigt sätt med sig toppidrott och Finlands populäraste gren till Yles fria kanaler på tv, radio och webben. Yle betonar också jämställdhetsperspektivet. Det är viktigt att damernas och juniorernas matcher också ingår i avtalet. Vi har massor av fina idrottsstunder och stora känslor framför oss, konstaterar Panu Pokkinen som är chef för Yle Urheilu.

Merparten av de matcher som ingår i avtalet sänds i flerljud.

Diskussion om artikeln