Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mysterium med försvunna löständer i Vanda

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 17:07.
Löständer
Bildtext Staden får några ersättningskrav på försvunna löständer årligen.
Bild: YLE/Stefan Federley

Nu har ett nytt fall med försvunna löständer uppdagats inom social- och hälsovården i Vanda. Vårdpersonalen sägs ha slarvat bort ett par löständer men vägrar ersätta dem eftersom personalen inte slarvat bort dem med flit.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade om ett liknande fall i oktober 2013. Då var det tänder värda drygt 600 euro som hade försvunnit vid ett servicecenter.

I det nya fallet pekas personalen vid Katrine sjukhus ut för att ha tappat bort en dement parkinsonpatients tänder som är värda 450 euro. Staden ersätter ändå inte löständerna och det motiveras med att personalen inte avsiktligt har slarvat när löständerna har kommit bort.

- Jag kan inte kräva att de som jobbar med dementa äldre vaktar dem dygnet runt. Det är vanligt att de rör sig från ett rum till ett annat och då kan löständerna försvinna. Bara om en skötare fäller löständerna i golvet så de går sönder ersätter staden, säger Hannele Nordman, ombudsman vid stadens skadeståndsfond.

Några ersättningskrav på försvunna löständer årligen

Hannele Nordman säger att hon får några ersättningskrav på försvunna löständer årligen.

- När det gäller äldre så är löständer det vanligaste som kommer bort. Ibland tappas också kläder bort i samband med tvätten, men då ersätter staden eftersom det är personalen som är ansvarig för att kläderna tvättas.

Nordman säger att om någon har med sig värdefulla föremål är man själv ansvarig för dem.

Ersättningsbeslutet behandlades i stadsstyrelsen på måndagen.