Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Psykiatrin omformas i Nyland - samma jour sköter psykiska och fysiska krämpor

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Karis hälsostation
Bildtext Jourläkaren tar hand om patienter med mentala problem och patienter med fysiska åkommor. Sedan slussas patienten vidare och får rätt vård på rätt plats eller kan gå hem.
Bild: Yle/Minna Almark

Mindre sjukhusvård och mera öppenvård. Ungefär hälften av de psykiskt sjuka i de nyländska regionerna får vård i sin hemtrakt, resten vårdas centralt på en plats i Helsingfors. Det har styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) beslutat i dag (26.1).

Styrelsen har inte tidigare kunnat dra upp riktlinjerna för den psykiatriska vården trots upprepade försök. I somras remitterade styrelsen frågan, men nu efter att en centralt tillsatt koordineringsgrupp godkände planerna i december gav styrelsen för HNS också grönt ljus för tankarna.

Den psykiatriska anstaltsvården i Nyland bantas ner från 780 platser i början av 2014 till 650 fram till slutet av år 2018.

Översikt
Namnet på sjukvårdsområdetAntalet platser 31.12.2014Antalet platser 31.12.2018
HUCS221362
Hyvinge20230
Västra Nyland148
Lojo3422
Borgå2118
Helsingfors245210

Det betyder att det ska finnas fyra psykiatriska sjukhusplatser per 10 000 invånare i Nyland, alltså 0,4 promille av befolkningen.

Det innebär också att det måste satsas stort på den öppna vården inom psykiatrin.

De regionala sjukhusen

Den regionala psykiatrivården sköts i närheten av den övriga, somatiska, sjukhusvården. Ungefär hälften av patienterna kan få vård på de lokala vårdanstalterna - resten skickas till ett psykiatriskt sjukhus i Helsingfors, som centralt sköter vården.

Planeringen av det nya psykiatricentret i Helsingfors inleds i samråd med Helsingfors stad under våren 2015.

Fördelen med att psykiatrin och den somatiska vården fysiskt ligger nära varandra är att samma läkare kan sköta jouren för bägge vårdenheter och att det inte behövs någon skild psykiatrisk jour.

Senast i slutet av år 2016 slopar Västra Nylands sjukhus den psykiatriska läkarjouren och går in för en och samma jour.

Istället får den så kallade bakjouren, som är en erfaren psykiatrisk läkare, en viktigare roll. Den jourhavande läkaren kan ringa och be om råd och hjälp då det finns en klient som kan behöva få psykiatrisk vård.

Bakjouren kan delas mellan två sjukvårdsområden, till exempel mellan Lojo och Västra Nylands sjukvårdsområde.

Grönt ljus för Lojo

Vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs planeras en flytt av psykiatrin till hälsovårdscentralens lokaliteter som ligger invid sjukhuset.

I Lojo är Fagernäs psykiatriska sjukhus, som ligger på en annan plats än det somatiska sjukhuset, i dåligt skick och måste ersättas.

I dag gav HNS styrelse grönt ljus för att bygga en psykiatrisk enhet vid Lojo sjukhus, som kan stå färdig i början av 2018 om allt går enligt planerna.

I den nya byggnaden vid Lojo sjukhus planeras 28 platser.

Den nya byggnaden beräknas kosta 15,3 miljoner euro.