Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barn evakueras i östra Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 15:29.
Mariupol efter attack
Bild: EPA/SERGEY VAGANOV

Myndigheter i Ukraina planerar att evakuera barn undan de upptrappade striderna i de östra delarna av landet. Nästan 500 arbetare är instängda i kolgruva efter en granatexplosion i ett rebellkontrollerat område nära Donetsk.

Beslutet fattades efter att över 30 mänskor dödades i lördags i en raketattack mot den regeringskontrollerade hamnstaden Mariupol.

Raketerna avfyrades från rebellkontrollerat område enligt observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Rebellerna i Donetsk meddelade först att man har inlett en ny offensiv mot Mariupol, men uttalandet återtogs senare.

Under det senaste dygnet har minst 9 personer dödats och 24 skadats. Striderna sägs vara de värsta sedan överenskommelsen om eldupphör i september.

Värst är läget just nu i staden Debaltseve mellan Luhansk och Donetsk, där separatister har inlett en ny offensiv mot arméställningar.

Hundratals gruvarbetare instängda i gruva på grund av strider

Nästan 500 gruvarbetare har stängts in i en kolgruva i ett rebellkontrollerat område nära Donetsk efter att strömmen bröts på grund av en granatexplosion..

Gruvarbetarna kunde inte ta sig upp med hissarna på grund av elavbrottet, och räddningsarbetare försöker nu evakuera arbetarna ur gruvan.

De instängda arbetarna svävar inte i livsfara och en del av dem har redan evakuerats, uppger en talesman för separatisterna.

Det är andra gången på kort tid som samma gruva drabbas av strömavbrott på grund av strider.

Över 300 gruvarbetare stängdes in för drygt två veckor sedan innan man fick upp dem ur kolgruvan.

Diskussion om artikeln