Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Inga skuldlättnader för Grekland

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

På många håll i Europa funderar man i dag över följderna av det grekiska valet. Från det största kreditgivarlandet Tyskland kommer klara besked gentemot Aten. Att avskriva grekiska skulder kommer inte på fråga.

– Att efterskänka grekiska skulder är i det här skedet inte möjligt. Går man med på de grekiska kraven är det slut på alla reformer och om några år står Grekland där med ännu mer skulder, säger den kristdemokratiske Europaparlamentarikern Elmar Brok till det tyska rundradiobolaget ARD.

– Grekland får inte bli en större börda för Tyskland, än vad landet redan nu är, säger den bayerske kristdemokraten Markus Söder till tidningen Der Spiegel och syftar på de omkring 75 miljarder euro som är Tysklands andel av stödet till Grekland. Söders parti CSU har redan länge stått för de hårdaste kraven gentemot Aten.

– Grekland måste hålla sig till de överenskomna sparplanerna, så att inte andra krisländer börjar komma med liknande krav, säger Söder.

Förbundskansler Angela Merkel har hittills inte kommenterat det grekiska valresultatet, men hennes tidigare åsikter om Grekland har följt ungefär samma kristdemokratiska linje.

Schultz: Tsipras måste kompromissa

Merkels socialdemokratiska regeringskumpaner talar i dag om solidaritet med Grekland, men solidariteten bygger på att Grekland håller sig till de överenskommelser man har med EU och den så kallade trojkan, bestående av EU-kommissionen, den europeiska centralbanken och den internationella valutafonden.

Europaparlamentets talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz, tror inte heller att Greklands skulder kommer att avskrivas.

– Motståndet i det övriga Europa är helt enkelt för stort, säger Schultz i en intervju i tysk radio. Enligt Schultz kommer den grekiske valsegraren Alexis Tsipras att vara tvungen att gå med på kompromisser.

– Med tanke på Greklands bästa borde man ändå nu på allvar överväga vad som kunde hämta investeringar och ekonomisk tillväxt till landet, säger Schultz.

Jubel inom vänstern

De mest Greklandsvänliga tonerna ljuder från vänsterpartiet die Linke. Inom partiet firade man Syrizas valseger, nästan som sin egen.

– Grekerna har sagt nej till de korrupta partier som i tiderna har lett Grekland i fördärvet. Vi får hoppas att det här är början på en socialt mer rättvis politik i hela Europa, säger vänsterpartiets ordförande Bernd Riexinger.

Angela Merkels kurs av förstörelse har förkastats av de grekiska väljarna, kommenterar Riexinger vidare på Twitter.