Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dansande opera

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2015 21:15.
scen ur operan Den listiga lilla räven
Bildtext Räven lockar till sig pärlhönorna
Bild: Heikki Tuuli

Nationaloperans uppsättning av Leoš Janáčeks opera Den listiga lilla räven är en opera med ovanligt mycket rörelse och dans. För koreografin står Fabian Posca. Mi Wegelius kommenterar.

Den tysk-turkiske regissören Immo Karaman och hans partner, den tysk-italienska koreografen Fabian Posca har samarbetat också tidigare för Finlands Nationalopera. 2011 var de med om att sätta upp John Adams opera Doctor Atomic. Koreografin stod Fabian Posca för också då.

I programbladet påpekas det att det i få operor finns så mycket plats för dans som i Den listiga lilla räven. Det stämmer säkert. Men samtidigt upplevde jag att man kunde ha gjort ännu mera av koreografin. Som det var nu stampade det emellanåt på stället och en del koreografiska figurer upprepas onödigt många gånger. De två trollsländorna håller sig tätt samman och kan så skapa fina formationer med sina armar till vingar. Men fler rörelser kunde där vara, utan att det skulle ta uppmärksamheten från sången och centralgestalterna.

Å andra sidan är till exempel pärlhönorna i sitt rörelsemönster och i sina dräkter ett fantastiskt mellanting mellan just hönsfåglar och kvinnor som associerar till tjugotalet med charleston. Koreografin är ofta också lyckat följsam för de otroligt bearbetade, prunkande dräkterna, där till exempel korparnas fjädrar vibrerar och glänser i takt med dansen.

man med gevär
Bildtext Jaakko Kortekangas som skogvaktaren
Bild: Heikki Tuuli

Regissören Immo Karaman har avslöjat att han inte var villig att gå på opera på femton år efter att som femåring ha sett Den listiga lilla räven. Karaman lovar att uppsättningen nu kommer att vara lämplig för alla. Själv skulle jag ändå inte ta med barn under skolåldern. Scenbilden är för det mesta mörk och det stiliserat fabelaktiga skulle ha skrämt åtminstone mig som liten. Slutet, där skogvaktaren ser sin lilla rävflicka dö, och av det sägs förstå att också han ingår i naturens kretslopp, är inte självklart uppfattar jag. Har man barn med sig kräver det diskussion efteråt.

Christel Petterssons recension av Den listiga lilla räven

Intervjuer med dem som har arbetat fram Den listiga lilla räven på Nationaloperan

Mer om ämnet på Yle Arenan