Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sporten alla älskar - eller älskar att hata

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Anthony Johnson på Alexander Gustafsson, UFC i Stockholm, januari 2015
Bild: EPA / All Over Press

Ca 30.000 vrålande fans samlas mitt i natten i en arena i Stockholm. Omkring 3000 arbetstimmar satsar TV-folket för att spektaklet skall kunna ses runt om i världen. Närmare en miljard människor i 176 länder kunde bevittna showen. Storkanalen Fox direktsände i Usa. Röda mattan var utrullad för prominenta gäster som Börje Salming, Mikael Persbrant, Linda Lampenius och Fredrik Skavlan.

Vad är det frågan om? Det är UFC-gala i Stockholm. Dvs Ultimate Fighting Championship. Parpaplybegreppet är MMA (Mixed Martial Arts) Det sägs att det här är världens snabbast växande sport. I korthet handlar det om att samla alla kampsporter under ett och samma tak för att se vilken som är den effektivaste. Vem är den bästa fightern?

Är det här den ultimata sporten? Två män möts i en ring. Alla medel är tillåtna. Endast en kommer att vara på benen när det är slut. För de som samlats i arenan mitt i natten för att bevittna fighten mellan Sveriges fixstjärna Alexander ”The Mauler” Gustafsson möta Anthony ”Rumble” Johnson är det i åtminstone den ultimata showen. Det här är showen med stort S där extremt vältränade män med tatueringar som täcker största delen av kroppen. Showen med rondflickor så lättklädda att knappt någon del av kroppen är täckt. Showen där en arena kokar av testosteron och adrenalin trots att klockan är 4 på morgonen.

Också på Twitter fick man blodvittring. Alla tyckte till om UFC-galan. Alla hade en åsikt om ”The Mauler”. Antigen ville man hylla eller häckla sporten.

MMA-stjärnorna visar inte bara framfötterna i ringen. Den ultimata showen kräver också en upptakt. Vid sidan av den klassiska ”stirrtävlingen” i samband med invägningen är slagsbultarna också stöddiga på Twitter inför sina tiotusentals följare. Så också denna gång.

Den svenska MMA stjärnan Reza ”Maddog” Madadi gav sin kollega The Mauler sitt stöd inför fighten genom att informera motståndaren vilket nödnummer som gäller i Sverige.

Så drabbade de då äntligen samman. Men det gick inte helt som i Strömsö för ”The Mauler”. Bara två minuter in i första ronden blev han brutalt nedslagen av ”Rumble”. I ett rätt smaklöst klipp kan man bevittna hur ”The Mauler” på knä i ringen får slag efter slag i huvudet, tills domaren äntligen vräker sig emellan.

Showen slutade inte som svenskarna hoppats. ”The Mauler” grät mot sin tränares axel. Lyckades samla sig såpass mycket att han kunde tacka sina fans.

- Jag vill tacka alla som kom hit och stöttade. Det betyder verkligen allt. Vi älskar er hundra gånger tillbaka, snyftade ”The Mauler”.

Och segraren, Anthony ”Rumble” Johnson, gav förståss sina närmare 45.000 följare på Twitter vad de ville ha. Ett superkaxigt svar till ”Maddog”: Vilket var nödnumret nu igen?

Så var då den fight som kunde bevittnas natten mot söndag i Tele2 Arena i Stockholm ett exempel på den ultimata idrottsgrenen där två män tar mått av varandra i en ädel och rättvis kamp? Eller var UFC-galan endast en hyllning till sanslöst våld? Var galan en modern tappning av ett gladiatorspel? Det går säkert att svara ja på samtliga frågor. Eller går det?

Läs också:
Vill du ha stryk Fredrik Skavlan?

Twitterbloggen