Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Porkala – från parentes till nationalpark

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2015 11:10.
Yle Vega Huvudstadsregionen: Roadtrip - från Masaby till Porkala på en minut. - Spela upp på Arenan

Planerna på att delvis göra om Porkala udd i Kyrkslätt till nationalpark framskrider nu i ilfart. Men inga officiella dokument har ännu landat på kommunhuset kan kommundirektör Tarmo Aarnio berätta.

Kommunen funderar jämt på hur den kunde profilera sig och med Porkala national park skulle vi få den rätta imagen. - Pekka Poutanen, stugägare och kommuninvånare.

Efter att miljöminister Sanni Grahn-Laasonen fick upp ögonen för Forststyrelsens förslag på att göra om en del av Porkala udd till nationalpark har projektet fått fart.

På kommunen har man trots det inte mottagit någon rapport. Så fort den kommer på remissrunda lovar kommundirektör Tarmo Aarnio att behandla den.

- Jag har hört att rapporten skulle vara på väg till oss på en remissrunda, så Kyrkslätt kommer att ge ett utlåtande om några månader, säger Aarnio.

Tarmo Aarnio är kommundirektör i Kyrkslätt.
Bildtext Tarmo Aarnio är kommundirektör i Kyrkslätt.
Bild: Yle / Ted Urho

Han tror att idén är något som de flesta kommuninvånare stöder. När det handlar om att lova pengar är kommundirektören mer återhållsam.

- Vi måste utreda vem vi kunde samarbeta med och vilket befintlig infrastruktur vi kunde använda oss av, säger han.

Bakom Utterviken öppnar sig det öppna havet.
Bildtext Den här vyn kan bli del av nationalparken.
Bild: Yle / Ted Urho

Sluta panta på skärgården

Pekka Poutanen har bott i Kyrkslätt i över trettio år. Sin sommarstuga i Utterviken i närheten av Rysshamnen har han haft sedan medlet av 1990-talet. Han ser gärna att området öppnas för utomstående.

- Det som vi har här är ett enastående fint område. Det vet alla som har varit här, säger Poutanen och visar stolt upp den vackra ytterskärgården som öppnar upp sig från hans stuga.

Pekka Poutanen.
Bildtext Pekka Poutanen välkomnar fler besökare till sin skärgård.
Bild: Yle / Ted Urho

Poutanen är beslutsfattare i kommunen och har bland annat suttit i fullmäktige för De Gröna. Han är nu suppleant i kommunstyrelsen.

Han tror att nationalparken skulle bli en marknadsföringstriumf.

- Kommunen funderar jämt på hur den kunde profilera sig. Med Porkala nationalpark skulle vi få den rätta imagen, visionerar Poutanen.

Läs också:

Ekenäs nationalpark kan bli större

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln