Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverigedemokrater byter på toppen

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 19:03.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Bildtext Richard Jomshof.
Bild: Sveriges riksdag

Sverigedemokraternas partistyrelse valde på måndagen Karlskronapolitikern Richard Jomshof (SD) till partisekretare. Han efterträder Björn Söder (SD) som suttit tio år på posten.

Det har redan en längre tid stått klart att Söder, som sitter som andra vice talman i riksdagen, kommer att avgå som partisekreterare. Men efter partiledaren Jimmie Åkessons (SD) sjukskrivning har en maktkamp pågått inom partiet.

Enligt uppgifter i svenska medier inför beslutet på måndagen hade Söder velat sitta kvar ett tag till på grund av Åkessons långtidssjukskrivning.

Flera synliga SD-politiker har gått ut med att man vill bli bättre på kommunikation och att detta ligger bakom partisekreterarbytet.

- Det är glädjande att vi nu fått på plats en ny partisekreterarroll med mer fokus på kommunikation och mindre på administration. Behovet av en sådan förändring växte ytterligare efter Decemberöverenskommelsen då Sverigedemokraterna tog över rollen som Sveriges ledande oppositionsparti, säger vikarierande partiledare Mattias Karlsson (SD).

Partiledare Jimmie Åkesson har varit sjukskriven sedan mitten av oktober och ingenting tyder på att han snabbt skulle vara på tillbaka till politiken. Under sjukskrivningen har han gjort bara enskilda uttalanden - senast uttryckte han sitt stöd för byte på partisekreterarposten.

Oklarheterna kring vem som egentligen leder partier har lett till spekulationer i svenska medier om partiordföranderollen. De handlar om huruvida vikarierande partiledaren Mattias Karlsson förbereder sig på att utmana Jimmie Åkesson som partiordförande.

Partiledarvalet sker i höst då partiet håller landsdagar.

- Sprickan har skapat en ny typ av osäkerhet kring partiet som inte funnits när Jimmie Åkessons varit närvarande som partiledare. Sverigedemokraterna framstår i dag som ett mer oförutsägbart parti, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Björn Söders roll som andra vice talman har även varit omdebatterad, bland annat efter att han i en intervju för Dagens Nyheter i december gav ett uttalande som tolkades som att han inte såg judar bosatta i Sverige som svenskar.

Diskussion om artikeln