Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SFP kvar i Åbostyrelsen

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2015 08:55.
Svenska Folkpartiet
Bild: Svenska Folkpartiet

Svenska folkpartiet i Åbo behåller sin stadsstyrelseplats. Vänsterförbundet ville inte ändra på fördelningen av platser i styrelsen på måndagens fullmäktigemöte.

Istället får Vänsterförbundet ökad närvarorätt i stadsstyrelsen i och med posten som tredje viceordförande i fullmäktige.

Vänsterförbundet har länge varit missnöjt med att partiets nio fullmäktigeledamöter endast ger en plats i styrelsen. SFP har likaså en plats i styrelsen men endast tre platser i fullmäktige.

I och med kompromissen får Vänsterförbundet nu större insyn i stadsstyrelsen men fullmäktiges tredje viceordförande saknar rösträtt på styrelsemöten.

Ifall partiet skulle ha yrkat på fler mandat i stadsstyrelsen skulle SFP eller Centern riskerat att förlora sin enda plats.

- Det är ingen självklarhet att vi fick behålla styrelseplatsen men samtidigt är det ett visat förtroende för det arbete som vi gjort och det känns bra, säger SFP:s mångåriga stadsstyrelseledamot Christel von Frenckell-Ramberg.

Enligt von Frenckell-Ramberg har styrelseplatsen varit en central post för partiet.

- Platsen har gett insyn, påverkningsmöjligheter och ett kontaktnät.

Nya namn i stadsstyrelsen

Lasse Lindholm (Saml.) fortsätter som stadsstyrelsens ordförande och Toni Eklund (SDP) som första viceordförande. Elina Rantanen är ny i stadsstyrelsen och blir andra viceordförande. Övriga nya stadsstyrelseledamöter för återstående valperioden är Vänsterförbundets Li Andersson, Sannfinländarnas Mikael Miikkola och Samlingspartiets Satu Alanen. Gamla styrelseledamöter är: Christel von Frenckell-Ramberg (SFP), Raija Eeva (C), Päivi Pietari (SDP), Jukka Vornanen (de Gröna), Olli A. Manni (Saml.) och Saara-Sofia Sirén (Saml.).

Seppo Lehtinen (SDP) fortsätter som ordförande för stadsfullmäktige. Första viceordförande är Lauri Kattelus (Saml.), andra viceordförande är Katri Sarlund (de Gröna) och tredje viceordförandeplatsen går till Pirjo Rinne (Vänsterförbundet).

På måndagens möte bytte också SDP gruppordförande. Jarmo Rosenlöf som lett SDP-gruppen i fullmäktige i flera år ersattes av Päivi Pietari.