Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rådgivande folkomröstning om torgparkeringen i Åbo?

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2015 07:43.
Salutorget i Åbo, 14.11.2014
Bild: Yle/Janne Isaksson

En grupp på 25 fullmäktigeledamöter vill ordna en rådgivande folkomröstning om torgparkeringen i Åbo. Gruppen lämnade in en motion på måndagens fullmäktigemöte.

För att en fråga ska behandlas i brådskande ordning av Åbofullmäktige krävs att minst 17 ledamöter ställer sig bakom motionen. Gruppen vill att folkomröstningen om torgparkeringen ordnas i samband med riksdagsvalet.

Sannfinländarnas Ville Tavio säger att det är dags att sätta punkt för diskussionen.

- Jag är för att utvidga direkt demokrati och vi kunde oftare använda oss av riktgivande folkomröstningar i samband med kommunala ärenden. Speciellt här i Åbo skulle det finnas ett behov av en sådan omröstning just i samband med torgparkeringen.

Det har varit mycket hopande och roende kring torgparkeringen i Åbo de senaste åren. Senast i november fick torgparkeringen fullmäktiges välsignelse med minsta möjliga marginal. Bland de som vill ha en folkomröstning finns representanter från de Gröna, Vänsterförbundet, Blåvita Fronten, Förnuftets Röst och hela Sannfinländarnas fullmäktigegrupp.

SFP:s Christel von Frenckell-Ramberg säger att en folkomröstning kunde vara lösningen på långköraren inom Åbopolitiken. Men hur resultatet av en sådan omröstning ska tolkas kan bli en knepig fråga.

Renoveringen av stadsteatern väckte diskussion

Fullmäktige godkände också den nya planen för renoveringen av stadsteatern efter mycket diskussion.

Sannfinländarna var missnöjda med att arbetet beräknas kosta drygt 30 miljoner euro istället för 25 miljoner euro, som var den ursprungliga budgeten.

Partiet ville remittera frågan men de övriga partierna röstade för en renovering enligt den nya budgeten. Remitteringsförslaget förlorade med rösterna 61 mot 6.

- Vi är besvikna då de andra partierna inte ens ville utreda ett billigare alternativ, säger Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio.

SFP:s Christel von Frenckell-Ramberg säger att renoveringen blir väldigt dyr men påpekar att staden inte har andra alternativ än att renovera teaterhuset. Hon tillägger att det gäller för politikerna att noga följa med projektets gång för att undvika överskridningar.

- Rapportering och uppföljning är de enda verktyg vi har.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.