Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fidel Castro: Jag litar inte på USA

Från 2015
Fidel Castro år 2012.
Bild: EPA

Kubas tidigare president Fidel Castro har för första gången kommenterat USA:s och Kubas upptinade relation. Castro verkar vara positiv om än lite skeptisk.

Sedan det blev klart den 17 december 2014 att USA och Kuba återupprättar sina diplomatiska förbindelser har världen väntat på Fidel Castros reaktion.

Nu skriver den 88-årige tidigare presidenten i ett brev att han inte litar på USA men att han ändå tycker att de två länderna ska samarbeta.

"Jag litar inte på USA:s politik och jag har inte haft någon kontakt med amerikanerna. Det betyder ändå inte ... att jag avvisar en fredlig lösning på konflikterna eller farorna med krig" skriver Fidel Castro.

Fidels brev ska ha skickats till en studentorganisation vid universitetet i Havanna. Det lästes upp i kubansk tv. Det framkommer inte på vilket sätt man har bestyrkt att brevet är skrivet av Fidel Castro.

Gamla fiender

Fidel Castro tog makten på Kuba år 1959 och var under sina 49 år vid makten en sten i skon på USA. Han nationaliserade alla amerikanska intressen, utropade Kuba till en socialistisk stat och gav tillfälligt Sovjetunionen tillstånd att placera kärnvapen på Kuba.

De diplomatiska förbindelserna mellan länderna bröts år 1961 och USA införde handelsembargo mot Kuba. Trots flera försök lyckades USA aldrig störta revolutionären.

Castro tvingades pensionera sig år 2008 av hälsoskäl. Då tog hans bror Raoul Castro över makten. Det är Raoul som nu har förhandlat med sin brors gamla fiende.

Fidels tystnad har tolkats som att han antingen är vid dålig hälsa eller att han motsätter sig att de diplomatiska förbindelserna återupprättas. Många experter anser ändå att Raoul aldrig skulle ha förhandlat med USA utan Fidels godkännande.

Diskussion om artikeln