Politikerna vill inte ha en metropol
En metropol får nej av politikerna i huvudstadsregionen. Varken modellen med en metropolstad där kommunerna slås samman eller modellen med en metropolförvaltning stöds av samtliga berörda kommuner.
Regeringen skulle under den här perioden fatta beslut om hur kommunerna i huvudstadsregionen ska klara sig i den internationella konkurrensen, men de planerna verkar falla ihop som ett korthus.
- Jag tror definitivt inte att det blir något av metropolförvaltningen under den här regeringsperioden. Den frågan går till nästa regering, säger Patrik Karlsson (SFP), som sitter i stadsstyrelsen i Vanda.
Vad skulle vara bäst för Vanda?
- Att vi fortsätter som en självständig stad, men samarbetar kring vissa frågor och skapar en lätt gemensam förvaltning, säger Karlsson.
I Vanda finns alltså ändå en viss förståelse för en metropolförvaltning, men det är få kommuner som är av samma åsikt i regionen.
"Onödig förvaltningsmodell"
I en metropolförvaltning skulle 14 kommuner ingå och den skulle ha hand om markanvändning, boende och trafikfrågor. Kommunerna som ska ingå är Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kyrkslätt, Nurmijärvi, Vichtis, Hyvinge, Kervo, Träskända, Mäntsälä, Borgnäs, Tusby och Sibbo. Dessutom får Borgå och Lojo ansluta sig om de vill.
I Grankulla anser man att en metropolförvaltning försvagar demokratin och är en onödig förvaltningsmodell. Staden anser ändå att ett samarbete mellan kommunerna i regionen behövs. Stadsstyrelsen kom med sitt utlåtande på måndag.
Också i Kyrkslätt anser beslutsfattarna att en metropolförvaltning är onödig. Kommunens utlåtande är nästan en exakt kopia av Grankullas, där det nuvarande samarbetet mellan kommunerna ska utvecklas istället för att skapa en ny förvaltningsform. Kommunstyrelsen i Kyrkslätt diskuterade frågan på måndagen.
I Helsingfors bordlade stadsstyrelsen på måndagen stadens utlåtande om en metropolförvaltning. Enligt stadsdirektör Jussi Pajunens förslag anser Helsingfors ändå att sammanslagningar är att föredra framom en metropolförvaltning.
I utlåtandet står att arbetsfördelningen mellan metropolförvaltningen och Nylands förbund är konstgjord och att det finns en risk för förvaltningsmodeller som går på varandra. Nylands förbund har 26 medlemskommuner från Hangö i väst till Lovisa i öst och är alltså klart större än den föreslagna metropolförvaltningen.
"Metropolstaden är begraven"
I Esbo anser beslutfattarna att en metropolförvaltning går an, men där får metropolstaden nej. En metropolstad skulle bestå av Esbo, Grankulla, Helsingfors, Sibbo, Vanda och södra Tusby. Stadsfullmäktige röstade i går nej till de planerna med rösterna 71-4. Fullmäktige sade också nej till en folkomröstning om en metropolstad, som flera beslutsfattare i Helsingfors flaggat för.
Inte heller i Vanda vill politikerna ha en metropolstad.
- Vandas svar är absolut nej, det är bara Samlingspartiet som vill att kommunerna går samman. Stadsdirektören gav en lägesrapport om metropolstaden i går och efter den presentation tror jag att planerna begravs. Någon typ av metropolförvaltning får vi kanske ändå i framtiden, förutspår Karlsson.
Tidigare artiklar om metropolförvaltningen:
"Lokalpolitiker ska inte bara se till den egna kommunen"
En enda valkrets i metropolen
Metropolförvaltningen får tummen ner i de stora städerna
Metropolförvaltningen kommer – 2017 är den här!
Tidigare artiklar om metropolstaden:
Nu ska kommunerna buntas ihop och spjälkas upp
Sibbo och södra Tusby föreslås slås ihop med huvudstadsregionen
"Fusioner behövs trots metropolförvaltning och vårdreform"
Metropolutredare vill ha folkomröstning om fusioner