70 år sedan Auschwitz befriades
I dag har det gått 70 år sedan befrielsen av Auschwitz - det största förintelselägret i Nazityskland.
Lägret som ligger i sydöstra Polen var verksamt från 1940 till januari 1945. Omkring 1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz. Av dem dog över en miljon – de flesta judar.
Svenska Yles medarbetare Johnny Sjöblom i Nürnberg berättar så här om hur dagen uppmärksammas i Tyskland:
-Den här dagen får mer uppmärksamhet än vad minnesdagar allmänt brukar få. Intresset beror dels på att det gått jämna år sedan Sovjetarmén befriade Auschwitz och dels på att man börjar inse att de ögonvittnen som överlevde Auschwitz och förintelsen blir allt äldre och allt färre. Om några år är det omöjligt att ställa dem några frågor om deras egna upplevelser.
Ingen personlig skuld
En färsk enkät visar att många tyskar önskar att Förintelsen ska förpassas till historieböckerna. De enskilda tyskarna vill gärna slippa att ständigt bli kopplade till nazisterna och deras brott. Däremot uppfattar Johnny Sjöblom det som att skuldfrågan i dag hanteras på ett bättre sätt än tidigare av det officiella Tyskland.
-Sättet att hantera skuldfrågan kan ses från två sidor, det officiella Tyskland och de enskilda tyskarna. De vanliga tyskarna, i synnerhet de yngre, känner knappast en personlig skuld för vad som hände men däremot finns det en stor medvetenhet om vad som hände i Nazityskland.
Det officiella Tyskland varken får eller kan dra sig undan ansvaret för händelserna i Nazityskland och därför har man utvecklat något som kunde kallas en kultur av att minnas. Skuldfrågan sköts av staten, politiska partier och officiella institutioner och organisationer i stället för av enskilda personer.
-Ibland kan man som utomstående tycka att kulturen av att minnas känns som en inlärd mekanisk process men jag tror att de flesta tyskar verkar tycka att skuldfrågan hanteras på ett rätt bra sätt, säger Johnny Sjöblom.
Farmor räddade honom undan Auschwitz