Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Konflikten i Ukraina hotar bli fullskaligt krig"

Från 2015
Forskaren Hanna Smith från Alexander-institutet.

Konflikten i östra Ukraina hotar att eskalera till ett fullskaligt krig om man inte snart når en verklig lösning, befarar forskaren Hanna Smith från Alexanderinstitutet.

Rysslandsexperten Smith är inte speciellt överraskad av att konflikten i Ukraina har blossat upp igen. Enligt henne var det bara tidsfråga.

- Alla har gått och väntat på att något kommer att hända igen. Det saknas fortfarande en verklig lösning och man har inte på riktigt lyckats komma överens om någonting.

Det pratas väldigt mycket om Minsk-avtalet, men avtalet är från september och har inte hållit. Därför ser det nu ut att bryta ut ett riktigt krig i östra Ukraina igen.

Konflikten verkar ha blivit krig

Just nu är det troligt att vi kommer att se ännu mera våld.

Hanna Smith befarar att läget i Ukraina hotar att bli värre än någonsin under konflikten efter raketattacken mot Mariupol.

- Vi har nu en ny stad där det kan uppstå en väldigt hård krigföring. Just nu är det därför troligt att vi kommer att se ännu mera våld.

Enligt FN riktades lördagens raketattack i Mariupol mot civila. Trettio personer dog i attacken. Det här visar att det pågår ett regelrätt krig i Ukraina, anser Hanna Smith.

- I krig finns det både civila och militära offer. Att det dör trettio civila är därför, hur konstigt det än låter, inte så speciellt när det handlar om krig. Det här är just nu vardag i östra Ukraina.

Ryskt PR-krig

Läget är så spänt nu att situationen är den samma som innan fredssamtalen i September.

FN:s säkerhetsråd har inte ännu kunnat fördöma attackerna officiellt på grund av att Ryssland motsätter sig det. Det här är ett uttryck för det PR-krig som pågår mellan Ryssland och västvärlden.

- Det kan tyckas handla om enbart symboliska frågor. Men det är klart att Ryssland inte vill se att fördömandet lyfts upp som en stor nyhet, det skulle vara dålig PR.

Samtidigt visar Rysslands inställning att landet är väldigt involverat i den här konflikten, säger Smith.

Växande hot mot freden i Europa

Konflikten i östra Ukraina riskerar nu mer än någonsin att bli ett större hot mot den europeiska freden.

- Så länge vi inte har någon lösning finns hotet kvar. Läget är så spänt just nu att jag skulle säga att vi är tillbaka i samma situation som i augusti innan fredssamtalen hade inletts.