Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-organ: ”Gaza-löftena oinfriade”

Förstörelse i Gaza, september 2014
Bildtext Stadsdelen Shejaiya är bland de värst förstörda efter kriget sommaren 2014.

I Gaza ligger återuppbyggandet efter kriget helt på is, då de utlovade bidragen har uteblivit. Bristen på pengar kan dessutom driva tusentals familjer ut i kylan.

I Gaza är arbetet för att återuppbygga hem och infrastruktur som förstördes under kriget ifjol nu helt på is.

FN-organet UNRWA säger att pengarna för ändamålet är slut, trots att en rad FN-länder lovade sammanlagt 5,4 miljarder dollar för ändamålet vid en givarkonferens i Kairo kort efter kriget.

– Så gott som inget av den utlovade summan har nått Gaza. Det är både oroväckande och oacceptabelt, skriver UNRWA.

Organet säger att återuppbyggandet nu i brist på pengar helt har upphört, tillsammans med en rad andra åtgärder för att ge hemlösa Gazabor tillfälligt tak över huvudet.

Närmare 100 000 mänskor är fortfarande utan permanenta bostäder efter kriget, och stora delar av områdets infrastruktur är svårt skadad.

Många områden i Gaza totalförstördes under bombningarna.

Ut i kylan

UNRWA har försökt stöda familjer med hyreskuponger, så att de ska kunna hitta tillfälliga bostäder.

Hyresstödet är ändå nu en av de åtgärderna som kommer att upphöra i och med att de utlovade pengarna inte har kommit in.

– Vi pratar här om tusentals familjer som igen kommer att tvingas genomlida en kall vinter utan tillräckligt skydd mot väder och vind. Mänskor sover bokstavligen bland ruinerna. Barn dör av hypotermi, skriver UNRWA.

Organet syftar på två spädbarn som frös ihjäl i december, då kalla regn och stormvindar drog in över Gaza.

EU och Qatar lovade mest

Många länder gav löften om stora donationer till återuppbyggandet i Gaza, vid en givarkonferens i Kairo i oktober i fjol.

De största donationslöftena gav Qatar och EU. Qatar lovade att bidra med 1 miljard dollar, medan EU sammanlagt skulle bidra med över 500 miljoner.

Också USA, Turkiet och Förenade arabemiraten lovade stora summor, kring 200 miljoner dollar var.

– Folket i Gaza är i desperat behov av vår hjälp. Inte imorgon, inte nästa vecka utan de behöver den nu, sa USA:s utrikesminister John Kerry under konferensen i Kairo.