Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svenskan för högt uppe på Sibboskyltar

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2015 07:48.
Invånarinitiativ om att SIbbo borde korrigera sina vägnamnsskyltar.
Bildtext Enligt invånarinitiativet är språkordningen på flera skyltar i Sibbo felaktig.
Bild: Skärmdump från invånarinitiativet.

Det har hunnit gå över ett decennium sedan Sibbos majoritetsspråk blev finska, men än finns det vägnamnsskyltar där det svenska namnet står högre upp. Det här vill en invånare få ändring på.

Enligt ett invånarinitiativ följer Sibbo kommun inte lagen, då inte alla vägnamnsskyltar är i rätt ordning. De flesta skyltarna är korrekta, men här och där finns det skyltar där svenska fortsättningsvis står högre upp och finskan lägre ner.

Personen som har skrivit invånarinitiativet vill alltså att kommunen åtgärdar saken å det snaraste, och flyttar de svenskspråkiga skyltarna nedanom de finskspråkiga. Vidar Lindqvist, mätningstekniker vid kommunen, menar att kommunen är fel träd att skälla vid.

- Kommunen satte upp skyltarna på 90-talet då vi införde det här, men efter det är det väglagen som ska ta ansvar för dem, berättar Lindqvist.

”Väglagen har kanske inte tänkt på det”

De väglag där det finns felaktiga vägskyltar kan inte klaga på att det skulle vara dyrt eller krångligt att åtgärda felet.

- Det är bara att ta skiftnyckeln i handen och låsa upp skyltarna och flytta på dem. En stege behövs säkert också. Det är några minuters jobb, uppskattar Vidar Lindqvist.

Att någon avsiktligt skulle ha lämnat skyltarna i felaktig ordning tror inte Lindqvist på.

- Det är säkert bara det att väglagen eller vägdelägarna inte ens har tänkt på att de borde bytas. Det har nog varit tal om det då vi fick finskspråkig majoritet, men det har bara blivit ogjort, tror Lindqvist.