Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ofrivillig paus i Raseborgs samarbete med Makana

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2015 14:21.
Bildtext Bland annat har gäster från Makana besökt Raseborg.
Bild: yle/börje broberg

Raseborgs stads samarbete med den sydafrikanska kommunen Makana kommer att ta minst ett års paus. Samarbetet omorganiseras och pengar som har beviljats tidigare år får inte längre användas år 2015.

Det var år 2011 Makana och Raseborg inledde ett samarbete med fokus på bland annat utbildning och miljöfrågor.

Samarbetet var ett led i Kommunförbundets program där kommuner uppmanades hitta partnerstäder helst i Afrika.

Kommunförbundet beviljade stöd för projektet och stod för den största delen av kostnaderna.

Det var meningen att projektet till en början skulle vara treårigt, men på grund av en specialrevision som bromsade upp arbetet fick projektet tilläggstid.

Vid årsskiftet var det ändå definitivt slut på projektet.

Nya riktlinjer

Nu tar Utrikesministeriet över projektet och det ska dras upp nya riktlinjer för hur kommunerna på bästa sätt ska kunna utföra biståndssamarbete i framtiden.

Makanaprojektets koordinator i Raseborg, Börje Mattsson, hade gärna sett att projektet kunde ha fått fortsätta också i år.

Raseborg har totalt beviljats cirka 350 000 euro för projektet och det finns kvar 30 000 euro i bidrag som Mattsson hade hoppats kunna använda i år.

Från ministeriet säger man ändå nej och det betyder att man kan ansöka om pengar för 2016 i vår.

Skulle behöva pengarna

Makanastyrgruppens ordförande i Raseborg, De grönas Ira Donner, är besviken över att pengarna på 30 000 euro måste återbetalas.

Bland annat förväntar sig Utrikesministeriet en utförlig rapport över hur pengarna har använts och en ny anhållan om mera pengar.

- Någon (Börje!) ska ju göra dessa på arbetstid, och Börjes lön har betalats externt av projektet, medan Raseborg har stått för kontoret och lite till, skriver Donner i en e-post till redaktionen.

Hon säger också att det finns många projekt planerade med Makana som inte mår bra av en paus på ett år.

- Det blir svårt att komma igång sedan.

Artikeln rättades 28.1 klockan 14.20. I artikeln stod felaktigt att man kan ansöka om pengar först i början av år 2016 för projektet, men man ska ansöka om pengar i vår för år 2016.