Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bilfabriken i Nystad slår nya rekord

Uppdaterad 04.05.2016 14:00.

I år kommer över 50 000 bilar att rulla ut från bilfabriken i Nystad. Samarbetet med Mercedes Benz har varit lyckat och ett gott exempel på fungerande finländskt kunnande.

Men framgången har inte kommit gratis och för att nå den har det krävts stora satsningar på utveckling.

- Vi har ett dedikerat team som lyckats ta fram lösningar som gör invecklade saker enkla, säger konceptutvecklingschef Jyrki Nurmi vid Valmet Automotive. Det har hjälpt oss att effektivera oss arbete till den grad att till och med Mercedes blev överraskade då vi lyckades köra igång produktionen rekordsnabbt.

Inom bilindustrin är utveckling A och O och man kan inte vila på lagren om man vill lyckas. Därför har fabriken tagit fram konceptbilen EVA som visar upp det kunnande som finns i Nystad.

- Vår avsikt har aldrig varit att utveckla en egen bil utan snarare visa upp tekniken som finns under huven, säger försäljningschef Matti Räsänen.

Banbrytande lösningar

Enligt Nurmi är många av de tekniska lösningar man lyckats ta fram banbrytande och han hoppas att de stora biltillverkarna ska få upp ögonen för dem. Bland annat har man gjort stora framsteg med batteritekniken och drivkraften.

- Då vi lanserade konceptet 2010 trodde vi att elbilsmarknaden skulle explodera men det gjorde den inte, säger Nurmi. Men nu har det börjat röra på sig och alla stora tillverkare har redan egna modeller på marknaden.

En elbil kanske också tillverkas i Nystad i framtiden men nu är det Mercedes för hela pengen.

- Vi har tystnadsplikt och kan inte kommentera något i detalj men så mycket kan jag säga att det ser bättre ut än på länge, säger Nurmi.